Hiljadu policajaca obezbeđuje otvaranje džamije u Banjaluci

Oko 10.000 posetilaca prisustvovaće sutrašnjem otvaranju džamije Ferhadija u Banjaluci, koja je stradala u ratu 1993. godine. Najavljen je dolazak brojnih zvaničnika, među kojima je i turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu. Za sigurnost građana i gostiju pobrinuće se više od 1.000 policajaca. Cilj je da se iz Banjaluke pošalje poruka mira, kažu zvaničnici.

Za otvaranje Ferhadija je sve spremno. Prijavljen je dolazak više od 100 autobusa, a očekuje se oko 10.000 ljudi.

Ovu svečanost obezbeđivaće više od hiljadu policajaca MUP-a RS uz podršku svih bezbednosnih agencija u BiH, EUFORA i helikopterskih servisa.

Na ulazu u Banjaluku biće kontrolni punktovi, ali su sve mere preduzete da ne bude zastoja.

U ovom trenutku ne postoji nijedna informacija o potencijalnoj mogućnosti bezbednosnog ugružavanja skupa, rečeno je na konferenciji zvaničnika u Republici Srpskoj.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, direktor policije Gojko Vasić i načelnik Centra javne bezbednosti su naglasili da je od posebne važnosti da iz Banjaluke bude poslata poruka mira, suživota i otvorenosti, kao što treba biti i u čitavoj BiH.

Ferhadija je izgrađena od 1579. godine, a stradala je u ratu 1993. godine.

Verski poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kaže za banjalučke Nezavisne novine da je Ferhadija bila i ostala činjenica bez obzira na, kako kaže, necivilizacijski odnos ispoljen prema njoj.

"Sada se taj odnos pokušava ispraviti i to je dobro. Što se tiče nekakve nove prekretnice, voleo bih da je vidim jasnije, ali nije tako. Nisam od onih koji ne vide provaliju koja još zjapi ispred nas. Prave katarze još nema. Još smo daleko od toga da iskreno pogledamo jedni drugima u oči i kažemo: 'Žao nam je. Stvarno nam je žao!'", rekao je Kavazović.

Smatra da bi, kada bi datumi rušenja Ferhadije, pravoslavnog hrama u Mostaru i samostana u Derventi, bili proglašeni danima nacionalne tragedije - to pokazalo da se nešto u nama promenilo.

Onda bismo mogli govoriti da smo postali odgovorniji, kaže Kavazović.

U Banjaluci sutra očekuju i dolazak turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се