Đukanović: Balkan je nedovršen posao

U Budvi je počeo tradicionalni forum "To be Security" (2BS) posvećen izazovima po međunarodnu i regionalnu bezbednost u ovoj deceniji, a premijer Crne Gore Milo Đukanović je otvarajući skup poručio da je ubeđen da će članstvo Crne Gore u NATO u velikoj meri doprineti stabilnosti regiona, a time i celokupne Evrope.

Đukanović smatra da politika otvorenih vrata i danas ima nesmanjen značaj, te da će se Crna Gora zalagati da vrata NATO ostanu otvorena za sve zemlje koje to žele.

Balkan je, prema njegovim rečima, i dalje "nedovršen posao", ali pozitivan trend je evidentan i treba ga održavati i konstantno ohrabrivati.

Jer, nema balkanske, a time ni evropske stabilnosti bez potpune integracije Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture.

"Svaka alternativa integraciji nas vraća u prošlost i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koje smo napravili. Odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori stoga vidimo i kao važan iskorak u pravcu ostvarivanja vizije Evrope, celovite, slobodne i mirne", rekao je Đukanović.

Istakao je da mnogi izazovi danas prete da osujete ovu viziju, ali je važno zajednički raditi na njenom ostvarivanju.

Da bez stabilnog Balkana nema ni stabilne Evrope pokazalo se, navodi Đukanović i u kontekstu izbegličke krize i zapadno-balkanske rute, "koja nas je sve podsetila da zemlje regiona imaju strateški važnu geopolitičku poziciju kao čuvari spoljnih granica Evropske unije".

"Nije zanemarljiva ni uloga koju naše zemlje imaju u celokupnim naporima za suprostavljanje terorizmu i rešavanju pitanja stranih boraca i povratnika. Pohvalno je što su države Zapadnog Balkana angažovane i na ovom polju, u okviru regionalnog programa zajedničkih aktivnosti za sprovođenje politika za borbu protiv terorizma, koji se realizuje uz podršku EU i drugih međunarodnih partnera. Crna Gora je, zajedno sa svojim susedima, deo ovih napora", rekao je Đukanović.

Takođe navodi da Crna Gora aktivno kontribuira Globalnoj koaliciji za borbu protiv ID.

"Iako Crna Gora nije bila direktno izložena talasu izbeglica, preduzeli smo sve neophodne mere kako bismo bili adekvatno pripremljeni u slučaju potrebe.

"Verujem da će članstvo u NATO otvoriti nove mogućnosti za još aktivnije angažovanje naše zemlje u cilju pružanja doprinosa pronalaženju odgovora na neke od zajedničkih izazova", rekao je Đukanović.

Ne treba, smatra, puno objašnjavati koliko je važno za bilo koju zemlju, a kamo li za države poput Crne Gore, da bude u sastavu u kojem se donose tako važne odluke. 

To je, kaže, prilika da svoju sudbinu napokon uzmemo u svoje ruke, i da osiguramo da se neke epizode iz dalje i bliže prošlosti nikad ne ponove. 

"Iz tih razloga smatram da je poziv za članstvo u NATO u protekloj deceniji jedan od najznačajnijih uspeha Crne Gore", istakao je Đukanović. 

Inače, na šestom skupu 2BS u Budvi će se, kako je najavljeno, raspravljati o budućnosti NATO, izbegličkoj krizi, odnosu Rusije i zapadnih zemalja, izborima u SAD, takozvanoj islamskoj državi i drugim pitanjima. 

Očekuje se da će na forumu govoriti predsednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije Filip Vujanović, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor.

Jedan od učesnika budvanskog bezbednosnog foruma je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavašoglu. 

Predviđeno je učešće u diskusiji i zamenika generalnog seketara NATO-a Aleksandera Veršbova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи