Novi test za vladajuću koaliciju u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je bivšem šefu tajne službe Draganu Lozančiću ponudio savetničku poziciju u kabinetu. Vladajući HDZ oštro je kritikovao tu odluku. Da li je na taj način hrvatski premijer već izgubio položaj?

Da li je hrvatskom premijeru isteklo vreme? Novi test za koaliciju - sukob oko bivšeg i novopostavljenog šefa tajne službe? Smenjeni je bio lični obaveštajac bivšeg premijera, kaže hrvatska predsednica, a aktuelni predsednik Vlade bi, izgleda, baš njega za savetnika.

"Ako je tačno, jer to su još samo priče, da je namenjeno mesto savetnika u vladi, onda se dovodi u pitanje čemu smena", kaže član Odbora za bezbednost HDZ-a Željko Dilber.

Veći problem je što ni novog prvog obaveštajca ne podržava deo većinskog HDZ-a. Izglasali su ga poslanici partnerskog Mosta i dela opozicije. Za odnose u Parlamentu u javnosti sve slobodnija poređenja.

"Ja ne mislim da možemo govoriti o nekom cirkus. Evo juče smo imali mišljenje analitičara da je to dobro za državu da opozcija tako sarađuje sa vladom", poslanik MOSTA Miroslav Šimić.

Bez većine nema Vlade - a skupštinskih ruku sve češće nedostaje. Poslanici Mosta i HDZ-a suprotstavljaju se i javno.

"Što se zbiva, da li će to biti kriza vlasti, mi u HSP smo za svaku varijantu. Očekujem od Karamarka da sačuva autoritet svoje stranke ali i domoljubne koalicije", poslanik HSP-a Pero Ćorić.

Domoljubna koalicija birala je premijera, ali više ne mogu da odgovore na pitanje čiju politiku zastupa. Odgovaraju analitičari - front protiv Oreškovića je otvoren.

"Zastupnici HDZ-a koji su glasali protiv Markića kao novog šefa tajne službe su prvi put iskazali nepoverenje Oreškoviću. Nisu podržali njegov predlog što pokazuje da premijer nema većinu", kaže novinarka Ivanka Toma.

Bez te podrške možda će samo premostiti do novih izbora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара