EU preti Makedoniji: Rešenje krize ili slede sankcije

Holandija, kao trenutno predsedavajuća Evropskom unijom, pozvala je lidere četiri najuticajnije partije u Makedoniji, potpisnice sporazuma u Pržnu, da omoguće održavanje fer i demokratskih izbora, koji su ključ demokratskog razvoja zemlje ili će se u protivnom, zvanično Skoplje suočiti sa ozbiljnim sankcijama.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji zakazani su za 5. jun, ali je najuticajnija opoziciona SDSM Zorana Zaeva najavila da će ih bojkotovati, nakon što je nedavno predsednik Đorđe Ivanov odlučio da abolira 56 partijskih i državnih zvaničnika odgovornih za aferu "Prisluškivanje".

Holandski ministar inostranih poslova Bert Kenders je u pismu Zaevu, lideru VRMO-DPMNE i bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, lideru DUI Ali Ametiju i predsedniku DPA Menduhu Tačiju, izrazio zabrinutost zbog ozbiljnosti situacije i zaključio da postoje uslovi, doduše minimalni, za sprovođenje izbora uz uslove da birački spisak bude pročišćen, da medijske reforme budu sprovedene i da bude sprovedena departizacija države.

Holandska vlada zahteva i trenutno omogućavanje rada Kancelarije specijalnog tužioca, preneli su makdonski mediji.

Holandija upozorava da će se, ukoliko sporazum iz Pržina ne bude sproveden, Makedonija suočiti sa ozbiljnim sankcijama.

Inače, nemački ministar spoljnih poslova Johanes Hajndl imenovan je juče za specijalnog izaslanika EU za pitanja Makedonije, što, kako se navodi, pokazuje koliko međunarodna zajednica smatra da je kriza u toj državi ozbiljna.

"Činimo sve što možemo da se postigne rešenje", izjavio je ambasador EU u Skoplju Aivo Orav uveren da će koordinacija Holandije i Nemačke u okviru EU sprečiti krizu u, kako je rekao, maloj zemlji kao što je Makedonija, a koja bi mogla da postane veliki problem za celu Evropu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво