Albanija, presude devetorici islamista

Sud u Tirani osudio je devet osoba, među kojima i tri muslimanska sveštenika, na kazne zatvora do 18 godina, zbog regrutovanja boraca za učešće u sirijskom građanskom ratu.

Presuda je označila kraj dvogodišnjeg suđenja koje je ukazalo na zabrinutost zbog radikalizacije među muslimanima u Albaniji i drugim balkanskim državama, primećuje Rojters i dodaje da su suđenje pažljivo pratili Amerikanci, saveznici Tirane u NATO-u.

Manji broj Albanaca poslednjih godina bio je izložen uticaju radikalnih propovednika, uglavnom stranaca ili Albanaca koji su obučeni u inostranstvu.

Devet osuđenih odbilo je da ustane kada je sudija Ljiljana Baku pročitala presudu. Oni su se isto tako ponašali i tokom procesa, tvrdeći da priznaju samo Alahovu volju.

Trojica imama – Bujar Hisa, Genci Bala i Gert Pašja, proglašeni su krivim za regrutovanje ljudi u terorističke svrhe, podsticanje mržnje i upućivanje javnih poziva na terorističke akte. Hisa je osuđen na 18 godina zatvora, a ostala dvojica na po 17 godina.

Oni su propovedi držali u džamijama koje nisu bile pod kontrolom zvaničnog Muslimanskog odbora i veruje se da su regrutovali većinu od stotinak Albanaca, koliko se procenjuje da je otišlo u Siriju, neki i sa porodicama, da bi se borili u redovima militantnih grupa.

Ostala šestorica proglašena su krivim po istoj optužbi, ali su osuđeni na kraće zatvorske kazne.

Kada je sudija pročitala prvu presudu, čuli su se uzvici "Alahu akbar", ali su brzo utihnuli kada im je zapretila da će ih izbaciti iz sudnice.

Rojters prenosi da je jedan čovek sa dugom riđom bradom na policiju i novinare u sudnici vikao: "Vi ste zatvorenici, ne oni".

"To su uradili ovi američki psi", rekao je Bujar Hisa dok je izlazio iz gvozdenog kaveza u kome se nalazio u sudnici, gledajući u pravcu predstavnika ambasade SAD, koji su pratili suđenje.

Američka ambasada u Tirani upozorila je građane SAD da radikalne grupe prete nasiljem ukoliko ta tri imama budu osuđena.

Na ročištu u decembru, jedan od osuđenih Fadil Muslimani, kuvar u džamiji, rekao je da je ta grupa lojalna Islamskoj državi i da se nada da će džihadisti pobediti u Siriji i u svetu.

"Ovo suđenje je krstaški rat protiv islama. Komunizam je mrtav, demokratija će nestati i islam će trijumfovati", rekao je Muslimani.

Njemu je izrečena presuda od 12 godina zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво