Obeležene 24 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

U Sarajevu su danas, polaganjem cveća i pomenom, obeležene 24 godine od zločina nad pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici.

U napadima paravojnih muslimanskih formacija i tzv. Teritorijalne odbrane 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 vojnika, 71 ranjen a 207 je zarobljeno. Tim povodom danas je prvo održana liturgja u crkvi Svetog Đorđa u Istočnom Sarajevu, a potom i parastos, a zatim su učesnici skupa krenuli ka nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Obeležavanju godišnjice zločina su prisustvovalu preživeli učesnici i porodice stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, koji je rekao da je napad na kolonu JNA bio kukavički i zločinački napad na tada jedinu legitimnu vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

Prisutni su bili i predsednik i potpredsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić, predsednik republičke Boračke organizacije Milomir Savčić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević i prvi predsednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik.

Čubrilović je poručio da je žalosno da niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin.

"Oni koji su odgovorni za ovakvo nedelo svakako treba da odgovaraju", rekao je Čubrilović, prenosi RT RS.

Podsećajući da su u koloni JNA koja se sporazumno 3. maja 1992. godine povlačila iz Sarajeva bili i Srbi, i muslimani, i Hrvati i Albanci, Čubrilović je naveo da su oni samo izvršavali svoju dužnost.

"Nikome nisu bili krivi, pošli su da ispoštuju sporazum za koji je i međunarodna zajednica dala saglasnost", istakao je Čubrilović.

Inače, Haški sud je odbacio 2003. godine slučaj "Dobrovoljačka", ocenivši da je kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

Čubrilović je novinarima kazao da je tužno što nakon toliko godina nisu dostupni podaci o odgovornima. On je izrazio želju da na tom mestu bude postavljena spomen-ploča s imenima stradalih.

"Bez pomirenja i priznanja nema opstanka, ali ni napretka na ovim prostorima", poručio je on.

Stevandić je rekao da ni nakon 24 godine od ubistva pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici još nema pravde za žrtve, niti kazne za krivce, jer bošnjačke vlasti nisu prošle katarzu i nisu spremne za suočavanje ni sa sadašnjošću, ni sa prošlošću.

Kako je dodao, u Dobrovoljačkoj ulici podmuklo su sačekani i pobijeni iz zasede nevini ljudi, koji nisu imali bojevu municiju, niti su imali veze sa ratom i nikoga nisu napali.

Kako prenose mediji iz RS, jedan sat pre nego što je kolona iz Istočnog Sarajeva stigla u bivšoj Dobrovoljačkoj okupilo se stotinak veterana paravojnih muslimanskih formacija Zelenih beretki, Patriotske lige i tzv. Teritorijalne odbrane BiH, a prisustvovao i kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

Prisetili su se građana koji su, prema njihovim rečima, odbranili grad bez vojne opreme i dali svoje živote za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, prenosi Fena.

Istovremeno, mediji izveštavaju da su bele ruže koje su članovi porodica stradalih pripadnika JNA i delegacija Republike Srpske danas položile uz zapaljene sveće na mesto stradanja bačene u kontejner nedugo nakon odlaska delegacije.

Cveće i sveće su bacili pripadnici komunalne službe, prenosi portal Kliks, dok iz tog preduzeća demantuju pisanje medija. Ovo je prvi put da se isti dan kada je cveće i položeno sklanja sa mesta obeležavanja i baca.

Kako prenose mediji, obeležavanje je proteklo bez incidenata, ali uz pojačano prisustvo policije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи