Vaskrs u regionu

Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Jerusalimu stigao je, uoči Vaskrsa, u podgorički Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, gde su ga dočekali mnogobrojni vernici. U Zagrebu liturgiju služio mitropolit Porfirije. U svim pravoslavnim crkvama u Bosni i Hercegovini služene liturgije.

Oganj je u pratnji crkvene delegacije na čelu sa episkopom slavonsko-pakračkim Jovanom i igumanom Cetinjskog manastira arhimandritom Metodijem stigao na podgorički aerodrom iz Tel Aviva, a dočekao ga je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom i vernicima.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Jovan je mitropolitu Amfilohiju preneo pozdrave parijarha jerusalimskog Teofila, prenela je RTCG.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je patrijarhu Teofilu obećao da će obnoviti manastir Vranjinu na Skadarskom jezeru i vratiti ga Jerusalimskoj patrijaršiji da bude njen metoh kao što je to bio u prošlosti.

"Inače, sve što je u Crnoj Gori od vremena cara Konstantina, a i malo pre njega bilo sveto i čestito, to nam je došlo iz svetoga grada Jerusalima. I kruna tih dobara Božjih, tog izobilja Božije blagodati evo je danas stigla sa dolaskom ovog blagodatnog ognja. Ništa značajnije nije se u Crnoj Gori desilo poslednjih, ja bih rekao vekova", rekao je mitropolit Amfilohije.

Ispred aerodromske zgrade, gde se okupio veliki broj vernika, blagodatni oganj je prvo stigao u manastir Dajbabe, a odatle u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, gde je priređen veličanstveni vatromet, saopšteno je iz MCP.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom predvodio Litiju oko hrama, a onda se obratio mnogobrojnim vernicima rekavši da nije bilo u istoriji trenutka da od Svetog cara Konstantina na ovamo ovaj oganj nije plamtio u Crnoj Gori.

Rekao je da ni danas nema ništa u Crnoj Gori što je sveto i čestito, a da nije zagrejano tim blagodatnim ognjem.

"Daj Bože da se njime zapale srca sviju nas, a posebno onih kojima je Bog dopustio da danas upravljaju Crnom Gorom, da usmeravaju njene puteve. I da znaju oni da bez ovoga ognja jerusalimskoga, bez svetoga grada Jerusalima nema budućnosti ni sreće, ne samo Crnoj Gori nego ni Evropi čitavoj. Ako se ugasi taj oganj, onda se ugasila ljudska duša, izgubio se smisao ljudskoga života", poručio je mitropolit Amfilohije.

Pravoslavni vernici proslavili su u Zagrebu Uskrs svečanom liturgijom koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je uz praznične čestitke poručio da je najveća tragedija mržnja.

Mitrpolit je nakon čitanja poslanice patrijarha SPC, rekao da nas niko ne može sprečiti da volimo Boga i sve, kako je rekao, naše sestre i braću, te da su naše sestre i braća "svi ljudi koji hodaju po zemlji".

"Najveća tragedija je mržnja", istakao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i naglasio da u Hristu ne postoji neprijatelj. "Oni koji nas smatraju svojom smetnjom mi ljubimo", rekao je mitropolit.

U svim pravoslavnim crkvama u Bosni i Hercegovini služene su liturgije.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu liturgiji koju je služio arhimandrit Lazar Lazarević, prisustvovao je veliki broj vernika, a posle čitanja poslanice patrijarha Irineja, poklanjana su ukrašena jaja.

Sutra će povodom Vaskrsa episkop Mitropolije dabrobosanske Grigorije u Sarajevu prirediti prijem za predstavnike crkava i verskih zajednica, političkog i društvenog života BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, i diplomatskog kora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво