Orban: Zalažem se za ulazak Srbije u EU

Mađarski premijer Viktor Orban založio se za proširenje Evropske unije, naročito za prijem Srbije i Makedonije, jer će to, kako je rekao, Evropi dati novu energiju. Orban izneo oštre optužbe na račun nemačke kancelarke Angele Merkel, ističući da je EU u izbegličkoj krizi potčinjena Turskoj, što može imati nesagledive posledice.

Orban je u intervjuu za nemački magazin Virtšaftsvohe ocenio da evropska politika ima problem sa vremenskim horizontom te da se sve radi kratkoročno, shodno aktuelnoj krizi.

"Nema energije za istorijsku perspektivu. I zato su se danas skoro svi pozicionirali protiv proširenja - osim nekih centralnoevropskih država. Ja sam za proširenje, pre svega za pristupanje Srbije i Makedonije", rekao je Orban.

Mađarski premijer je ocenio da nije moguće da Grčka bude članica EU, a da severno od nje budu države koje nisu njene članice.

"U Evropi ne može da postoji bela mrlja. Izbeglička kriza je to dovoljno jasno pokazala. Ako proširenje uradimo dobro, onda će ono doneti dodatnu energiju", rekao je Orban.

Orban je kritikovao Angelu Merkel upravo na dan sastanka evropskih i turskih zvaničnika u Turskoj, na kojem će se razgovarati o mogućoj suspenziji sporazuma EU i Turske o rešavanju izbegličke krize.

"Sporazumom koji je Angela Merkel snažno podsticala, EU je stavljena u potčinjeni položaj u odnosu na Tursku, što ne može doneti ništa dobro", rekao je Orban i dodao da bezbednost Unije ne sme biti u rukama nijedne spoljne sile.

Sporazumom Turske i EU predviđeno je da Turska prihvati sve migrante koji su posle 20. marta ilegalno ušli u Grčku, a da zemlje članice Unije zauzvrat prime onoliko izbeglica koliko ih bude vraćeno u Tursku, sve do ispunjenja kvote od 72.000 ljudi.

Takođe, EU se obavezala da Turskoj isplati tri milijarde evra, da obnovi pregovore o pristupanju Turske i da ubrza postupak vizne liberalizacije za turske državljane.

Ankara je ubrzo proširila listu zahteva, uslovljavajući primenu sporazuma odobravanjem još tri milijarde evra do 2018. godine i ukidanjem viza turskim državljanima do juna.

"EU je isplatila Turskoj tri milijarde evra, a Ankara sada traži još toliko. Nemoguće je predvideti kada će se to zaustaviti", naveo je Orban.

Istakao je da je njegova zemlja glasala za sporazum sa Turskom u cilju zaštite sopstvenih granica i spoljnih granica Unije, kao i da je Brisel napravio grešku koncentrišući se na prihvatanje migranata umesto na zaštitu granica.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво