Slovenački parlament odbacio referendum o migrantima

Predlog poslanika opozicije o održavanju savetodavnog referenduma na kojem bi se odredio najveći broj izbeglica koji je Slovenija u stanju da primi, slovenački parlament odbacio u petak.

Za predlog Slovenačke demokratske stranke (SDS) da godišnja kvota izbeglica koji mogu biti primljeni u Sloveniju, s pravom da zatraže azil, ne sme biti veća od broja onih kojima je prošle godine odobrena međunarodna zaštita glasalo je 11 poslanika, a 44 je bilo protiv, dok ostali nisu glasali.

Protiv referenduma i limitiranja broja izbeglica glasali su poslanici stranaka koje čine koalicionu vladu premijera Mire Cerara, a glasove za održavanje referenduma uz zastupnike SDS-a dalo je i nekoliko parlamentaraca opozicionih demohrišćana iz stranke Nova Slovenija (NSI).

Pobornici održavanja referenduma u raspravi pre glasanja tvrdili su kako izbeglice i potencijalni azilanti predstavljaju opasnost za nacionalni identitet i da se ne radi o klasičnim izbeglicama koji bi u zemlji boravili privremeno nego o ekonomskim migrantima bez prava na međunarodnu zaštitu koji se iz Evrope ne nameravaju vratiti u svoje zemlje nakon što u njima završe oružani sukobi.

Parlamentarna većina tvrdila je pak da bi određivanje kvota za izbeglice koji mogu zatražiti azil značilo kršenje međunarodnih konvencija koje jamče pravo na azil, ali i slovenačkog ustava i evropske regulative.

Slovenija bi idućeg meseca trebalo da počne primati migrante i izbeglice u okviru dogovorenih kvota za njihovu relokaciju iz Italije i Grčke.

Prema rečima državnog sekretara u ministarstvu unutrašnjih poslova oni bi dolazili u grupama od 40-50 ljudi mesečno, a Slovenija se obavezala da će u prvoj fazi primiti 572 izbeglica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара