Šef CIA u Sarajevu o terorizmu i viškovima oružja

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan iznenada je doputovao u Sarajevo gde je sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima razgovarao o koordinaciji u borbi protiv terorizma i viškovima naoružanja, javljaju sarajevski mediji. Šef CIA je u Sarajevo doputovao iz Rijada, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima šest arapskih država. U Sarajevu se najpre sastao sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH, a potom i sa članovima Predsedništva BiH, javljaju sarajevski mediji. Nakon sastanka nije bilo izjava za novinare.

Prvi čovek američke Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan u Sarajevu je razgovarao sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima o koordinaciji i kapacitetima BiH u borbi protiv terorizma, javljaju mediji u Sarajevu.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma BiH upoznala je direktora CIA o svim aktivnostima koje sprovode bezbednosne službe i nadležna tužilaštva za procesuiranje osoba koje su bile na stranim ratištima i koje su se vratile u BiH.

"Obavestili smo ga o operativnim saznanjima o tome koliko naših građana boravi na stranim ratištima. Bilo je reči o međusobnoj razmeni podataka bezbednosnih agencija, a dobili smo obećanje da ćemo imati podršku CIA u radu naših službi, a pre svega u razmeni podataka preko Sigurnosno-obaveštajne agencije BiH (OSA)", rekao je za sarajevski portal Kliks Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, kako se navodi, Brenena upozao i o državnoj strategiji za borbu protiv terorizma, ali i o novom pokušaju da se uspostavi nova udarna grupa za borbu protiv terorizma na nivou regiona Zapadnog Balkana.

"Direktora CIA upoznali smo i s problemom viška naoružanja koje se može prokrijumčariti i koristiti u terorističke svrhe. Kratko smo razgovarali i o organizovanom kriminalu, borbi protiv korupcije, vladavini prava i zakona. U suštini, imali smo konstruktivan razgovor", rekao je Čampara.

Direktor Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač rekao je da su sa Brenanom razmenjena mišljenja o određenim bezbednosnim stvarima, što je, kaže, bilo i očekivano.

"Sastanak je bio jako konstruktivan i dobro organizovan od Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Sve je proteklo u najboljem redu", rekao je Lukač.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo govora i o borbi protiv terorizma, ali nije stavljen poseban akcenat na tu temu.

"Razgovarali smo o stanju bezbednosti u BiH. Dakle, o normalnim temama o kojima se razgovara na sastancima ovakvog tipa", ukazao je Lukač. 

Brenan je u BiH doputovao iz Rijada, gde je sa zvaničnicima bezbednosnih službi šest arapskih država razgovarao o koordinaciji poteza oko konflikata u Iraku, Siriji i Jemenu, navodi agencija Rojters.

Zajedničkom ručku su, osim Čampare i Lukača, prisustvovali i direktor Agencije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić i prvi čovek Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Prema podacima vlasti u Sarajevu, u redovima džihadistima bori se 120 državljana BiH. Do sada, na ratištima u Iraku i Siriji poginuo je 51 državljanin te zemlje, a 49 se vratilo iz tih ratova.

Od dolaska Brenana, čiji je avion sinoć sleteo na sarajevski aerodrom, u gradu su znatno pojačane mere bezbednosti, posebno oko mesta na kojem se održava sastanak šefa CIA i lokalnih zvaničnika.

Nije, međutim, poznato koliko će se prvi čovek CIA zadržati u Sarajevu. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара