Održani protesti u više gradova Makedonije

Hiljade građana i večeras je u Skoplju i većem broju gradova Makedonije protestovalo tražeći ostavku predsednika države Đorđa Ivanova, ali i izražavajući nezadovoljstvo vladavinom VMRO-DPMNE.

Demonstranti koji od 12. aprila protestuju u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem", završili su skup protiv sastanka lidera četiri najveće stranke koje EU namerava da organizuje u Beču u petak, ispred Kancelarije Evropske unije u Skoplju.

 

Kao i prethodnih dana protest je započet ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji, a učesnici su zatim u protestnoj šetnji prošli pored Sobranja i Vlade Makedonije, da bi stigli do kancelarije EU u podnožju planine Vodno.

Usput su bacali flaše i boju na zgradu Ministarstva pravde, na Porti Makedonija (trijumfalnu kapiju), a u fontanu od spomenika Vojnik (Aleksandar Makedonski) bacili su deterdžent.

Prema nekim medijima, bilo je planirano da učesnici protesta dođu do rezidencije predsednika Ivanova na Vodnom, ali ih je policija koja se nalazi isred kancelarije EU u tome sprečila.

Antivladini građanski protesti, prema izveštajima medija, održani su i Bitolju, gde se traži i ostavka gradonačelnika Vladimira Taleskog, kao i u Velesu, Štipu, Strumici, Kočanima, Prilepu i Kumanovu.

Na protestima na skopskim ulicama demonstranti su uzvikivali "Ostavka Ivanova", "Nema pravde, nema mira".

Demonstranti u Skoplju i više gradova u Makedoniji od 12. aprila protestuju zbog odluke Ivanova da abolira političare, među kojima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Pored zahteva za ostavkom Ivanova, oni traže odlaganje izbora koji su zakazani za 5. jun, na čemu insistira vladajuća stranka, kao i formiranje prelazne vlade koja će pripremiti fer i kredibilne izbore.

Građanski pokret "Protestujem", koji okuplja više od 80 nevladinih organizacija, sinoć je listu zahteva sa tri povećao na sedam, a zatražio je i da nezavisni predstavnici građanskog društva budu uključeni u politički proces rešavanja krize koja traje skoro dve godine.

Za pokret "Protestujem" u sadašnjim uslovima su neprihvatljivi pregovori lidera četiri najveće partije, koje EU želi da organizuje u petak u Beču, pa će i u slučaju održavanja tog sastanka nastaviti ulične proteste.

Građanske proteste su podržali makedonska opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva i manja albanska partija Beča, čiji funkcioneri i simpatizeri učestvuju u njima.

Istovremeno je i večeras provladino Građansko udruženje za odbranu Makedonije organizovalo kontraproteste u Bitolju, Velesu i Kočanima.

Inače, prištinski portal Gazeta ekspres saopštio je danas da su tri novinara tog internet izdanja uhapšena dok su snimali ispred Skupštine Makedonije u Skoplju.

Novinari Artan Haraćija, Haljilj Haljilji i Iljir Ajdini su hapšeni, a glavnom i odgovornom uredniku portala Leonardu Kerčuki nije dozvoljeno da priđe policijskoj stanici u kojoj se oni nalaze.

Ekipa novinara boravila je u Kumanovu i Skoplju, gde su snimali dokumentarac o terorističkom napadu koji se dogodio prošle godine.

Kako je naveo portal, makedonske vlasti bile su obaveštene o cilju putovanja tri novinara sa Kosova.

Rukovodstvo portala o incidentu je informisalo ambasadu Kosova u Skoplju i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

broj komentara 0 pošalji komentar