Protesti u više makedonskih gradova zbog odluke Ivanova

U Skoplju i još nekoliko makedonskih gradova i večeras se održavaju građanski protesti zbog odluke predsednika Makedonije da abolira političare osumnjičene za kriminal.

Demonstranti na protestima u organizaciji građanskog pokreta Protestujem, zahtevaju ostavku predsednika Đorđa Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti poštene i kredibilne izbore.

Zgrada Ministarstva kulture bila je najnovija meta demonstranata u Skoplju, koji su je zasuli jajima, a po fasadi prosuli farbu. Ispred zgrade se, prema navodima lokalnih medija, okupilo nekoliko hiljada ljudi. 

Proteste je podržala je makedonska opozicija predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva i manje partije Albanaca u Makedoniji.

Kao i prethodnih dana, i ovaj protest u Skoplju je počeo ispred zgrade Kancelarije specijalnog tužioca u znak podrške toj instituciji.

Potom su demonstranti krenuli ka zgradi Ministarstva pravde i Skupštine, gde su ostali oko 40 minuta, pa su se uputili ka vladi, ali ih je policija sprečila da priđu. Zato su skrenuli putanju i uputili se ka Ministarstvu kulture. 

Lokalni mediji prenose da je jedan grupa demonstranata ubacila u fontanu "Ratnik na konju" s figurom Aleksandra Velikog u Skoplju prašak za pranje i da su "delili crvene kartone vlasti".

Pored Skoplja protesti su oko 19.00 počeli i u Bitolju i Strumici.

Tokom protesta, koji su održani i u Bitolju, Kumanovu, Velesu, nije bilo većih incidenata. Za sutra je prijavljen protest u Prilepu, a u četvrtak u Gostivaru.

Posrednici EU pozvali su zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču, u pokušaju da ublaže novonastalu političku krizu u Makedoniji.

Među pozvanim političarima su bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev, ali se za sada ne zna da li će oni prihvatiti poziv, preneo je AP.

Aferu "prisluškivanje" je prošle godine obelodanio Zaev i protiv njega je zato podneta krivična prijava, koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obaveštajnim službama.

On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

 

broj komentara 0 pošalji komentar