Ivanov dobio sedam zahteva za poništenje abolicije

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov primio je do sada sedam zahteva za poništavanje abolicije među kojima su zahtevi lidera najuticajnije opozicione SDSM Zorana Zaeva i lidera vladajuće VMRO Nikole Gruevskog.

Tu su i zahtevi bivšeg predsednika parlamenta Branka Crvenkovskog i aktuelnog predsednika Sobranja Trajka Vejanoskog.

Televizija Telma objavila je i da je Izvršni odbor Kluba generala Makedonije pozvao Ivanova da povuče odluku o aboliciji političara.

Kako se navodi, u tom klubu smatraju da oduka Ivanova nije dovela do smirivanja dvogodišnje političke krize, što je bio cilj Ivanova, već je dovela do pogoršanja situacije, koje može za posledicu da ima dalje pogoršanje bezbednosnog stanja.

"Pozivamo predsednika i vrhovnog komandanta Armije Makedonije da povuče odluku o pomilovanju i aboliciji i na taj način doprinese stabilizaciji i poboljšanju ukupnog stanja", izjavio je general u penziji Zoran Dimov, predsednik Kluba generala koji okuplja aktivne i bivše genrali makedonske vojske.

Iz kabineta predsednika Ivanova saopšteno je da se ostavlja mogućnost i drugima da podnesu svoje zahteve za poništavanje odluke o aboliciji.

Makedonski mediji su javili ranije da će poništavanje abolicije tražiti bivši direktor tajne službe Sašo Mijalkov i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski, ali do sada njihovi zahtevi nisu stigli do Ivanova.

Odlukom o aboliciji prošle sedmice Ivanov je izuzeo 56 bivših i sadašnjih zvaničnika i šefova stranaka od odgovornosti za aferu "prisluškivanje", koju je početkom godine pokrenuo Zaev.

Odluka Ivanova dovela je do višednevnih građanskih protesta, koje podržava opzicija, u više gradova Makedonije, kao i do negativnih reakcija međunarodne zajednice. 

 

broj komentara 0 pošalji komentar