Politička kriza u Makedoniji, dan odmora

Posle niza protesta i kontraprotesta u Makedoniji zbog odluke predsednika Đorđa Ivanova da abolira političare odgovorne za aferu "Prisluškivanje" za danas nisu najavljeni nikakvi protesti.

Građanski pokret "Protestujem" saopštio je da protesta makedonske opozicije danas neće biti na skopskim ulicama a da će oni sutra biti nastavljeni.

Protesti će biti nastavljeni u ponedeljak od 18 časova.

Ovaj pokret je to saopštio preko Fejsbuka, dodajući da se protesti nastavljaju sa novom snagom i energijom, javila je makedonska TV Telma.

U Skoplju su i sinoć održani opozicioni protesti, peti po redu, a za razliku od prethodnih večeri, nije bilo paralelnog protesta pristalica makedonskog predsednika ispred sedišta opozicione SDSM.

Među demonstrantima je bio i lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev.
On je u petak poručio da 5. juna neće biti izbora i da se bitka za Makedoniju nastavlja.

S druge strane, bivši premijer Nikola Gruevski je u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da je opozicija najveći remetilački faktor u državi.

Demonstracije su sinoć održane i u Bitolju ispred opštinske zgrade, a po prvi put i u Strumici.

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han zatražio je u subotu od svih političkih stranaka u Makedoniji da se vrate za pregovarački sto i ostanu posvećene evroatlantskoj perspektivi te države, prenosi MIA.

"Ako ne rade zajedno, ako nisu fokusirani na održavanje fer izbora, nova vlada neće biti međunarodno prihvaćena, a kamoli priznata", rekao je Han u govoru koji je održao u "Brukings instituciji" u Vašingtonu.

Han je, upitan o stanju u Makedoniji, rekao da je razočaran poslednjim događajima u toj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво