Protesti u Skoplju, Bitolju i Strumici

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je ispred zgrade Vlade Makedonije, nakon čega su se uputili prema sedištu vladajuće stranke, ali ih je policija sprečila da priđu bliže.

Policijski kordon sprečio je demonstrante da se približe sedištu partije VMRO-DPMNE u centru Skoplja i da tu iskažu nezadovoljstvo njenom desetogodišnjom vladavinom.

Ti protesti se peti dan zaredom održavaju zbog odluke predsednika Makedonije da abolira političare i traže da oni koji su počinili kriminalma dela odgovaraju.

Pre dolaska pred VMRO-DPMNE protest je održan ispred Vlade Makedonije, gde su traženi ostavka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun i formiranje ekspertske vlade koja će priremiti fer i kredibilne izbore.

Demonstracije u organizaciji makedonski građanskih nevladinih organizacija okupljenih pod platformom "Protestujem!" podržala je opozicija na čelu sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM) čiji je lider Zoran Zaev prisistvovao večerašnjim protestima.

Demontranti, koji su nezadovoljni desetogdišnjom vladavinom VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, skandirali su "Nema pravde, nema mira" i nosili transparetne "Nikada više ovakva vlast", "Tražimo optužnice za kriminal vlasti". Ispred kolene su nosili transparent "Protestujem", napisan na makedonskom i albanskom jeziku.

Protest je održan bez incidenata, a demonstranti su na ogradu vladine zgrade ispisali "Ostavka", "Nikada više VMRO", a na asfaltu ispred su napisali i parolu"Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Protesti građanskog sektora su i večeras počeli okupljanjem ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovre, kako bi dali podršku toj instituciji koja u svom radu nailazi na razne prepreke vladinih tela i institucija. Oko vlade, parlamenta i na više drugih mesta u centru Skoplja raspoređene su jake, dobro opremljene policijske snage.

Među političarima koje Ivanov abolirao najviše je funkcionera VMRO-DPMNE i Vlade, koji su meta istrage Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Odatle su otišli pred zgradu makedonske skupštine i posle kraćeg zadržavanje se uputili prema zgradi vlade (udaljenoj oko jedan kilometer).

Prolazeći pored Porte "Makedonija" (trijumfalna kapija koju je u centru Skoplja izgradila vlada Nikole Gruevskog) gađali su je jajima i farbom.

Tu se desio i manji incident, kada je devojku koja je pokušala da ispiše grafit na trijumfalnoj kapiji udario nepoznati muškarac, nakon čega joj je grupa demonstranata pritekla u pomoć.

U napetoj atmosferi razgovarali su desetak minitu s tim muškarcem i tražili da objsani zašto je napao devojku.

Protesti sa zahtevom da Ivanov povuče odluku o aboliciji političara, da se odložee zakazani palamnetarni izbori jer ne postoje uslovi da budu kredibilni održani su večeras i u Bitolju, četvrto veče zaredom.

Skoplju i Bitolju se večeras priključila i Strumica, gde su protesti održani prvi put.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво