Skoplje, bakljama i kamenicama na policiju

Makedonska opozicija ponovo je na ulicama Skoplja tražila ostavku predsednika Đorđa Ivanova zbog abolicije niza političara uključenih u aferu "prisluškivanje". Demonstranti kamenjem i bakljama gađali policajce kod sedišta VMRO-DPMNE. Upotrebljen je i vodeni top. Vladajuća VMRO-DPMNE autobusima dovela pristalice u Skoplje. Moskva za eskalaciju situacije optužila opoziciju i "strani faktor". Za sutra najavljeni novi protesti.

Treće veče uzastopno u centru Skoplja održana su dva protesta, pošto su se ispred parlamenta okupile pristalice opozicionog SDSM-a i građanskih organizacija koje od predsednika Đorđa Ivanova traže povlačenje odluke o aboliciji političara, a stotinak metara dalje, pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE, koje su došle da daju podršku makedonskom predsedniku.

Makedonska policija je rasporedila ozbiljne snage oko svih važnijih objekata u Skoplju.

Na protestima opozicije okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Ovog puta, među demonstrantima vijorilo se i nekoliko albanskih zastava. Uzvikivali su parole "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira", javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Grupa demonstranata zasula je kamnjem i bakljama policajce koji su čuvali sedište vladajuće VMRO-DPMNE. Protest se zatim preselio kod zgrade vlade gde su demonstranti pozivali policiju da spusti štitove.

U neredima je oštećen automobil Tanjugovog izveštača. Na automobilu koji je bio na parkingu u centru grada, polupana su stakla.

Ivanov, čija je odluka bila okidač novih nemira u Makedoniji, poručio je protivnicima da će mu za taj potez "suditi istorija".

"Umesto da proslavimo 25 godina nezavisnosti, da se radujemo uspesima što smo konačno uspostavili državu, mi želimo da je urušimo iznutra", rekao je Ivanov.

Posle jučerašnjeg protesta, politička situacija u Makedoniji zakomplikovala se do te mere da su grupacije bliske VMRO-DPMNE zatražile zabranu nevladinih organizacija, optužujući ih za "delovanje protiv ustavnog uređenja Makedonije".

U komentarisanje krize uključila se i Rusija, koja je za eskalaciju nasilja optužila opoziciju uz podršku "stranog faktora". Prema ruskom viđenju situacije, cilj protesta je sprečavanje da se 5. juna održe parlamentarni izbori.

Večeras je reagovao i predsedavajući OEBS-u i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenivši da odluka Ivanova šteti vladavini prava. Ističe da je ona u suprotnosti sa dogovorom iz Pržina.

Zbog odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje", grupa studenata okupirala je Pravni fakultet u Skoplju. Makedonska tužiteljka Katica Janeva poručuje Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umešane u kriminal povezan sa prisluškivanim razgovorima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво