Skoplje, bakljama i kamenicama na policiju

Makedonska opozicija ponovo je na ulicama Skoplja tražila ostavku predsednika Đorđa Ivanova zbog abolicije niza političara uključenih u aferu "prisluškivanje". Demonstranti kamenjem i bakljama gađali policajce kod sedišta VMRO-DPMNE. Upotrebljen je i vodeni top. Vladajuća VMRO-DPMNE autobusima dovela pristalice u Skoplje. Moskva za eskalaciju situacije optužila opoziciju i "strani faktor". Za sutra najavljeni novi protesti.

Treće veče uzastopno u centru Skoplja održana su dva protesta, pošto su se ispred parlamenta okupile pristalice opozicionog SDSM-a i građanskih organizacija koje od predsednika Đorđa Ivanova traže povlačenje odluke o aboliciji političara, a stotinak metara dalje, pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE, koje su došle da daju podršku makedonskom predsedniku.

Makedonska policija je rasporedila ozbiljne snage oko svih važnijih objekata u Skoplju.

Na protestima opozicije okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Ovog puta, među demonstrantima vijorilo se i nekoliko albanskih zastava. Uzvikivali su parole "Nikola odlazi", "Nema pravde, nema mira", javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Grupa demonstranata zasula je kamnjem i bakljama policajce koji su čuvali sedište vladajuće VMRO-DPMNE. Protest se zatim preselio kod zgrade vlade gde su demonstranti pozivali policiju da spusti štitove.

U neredima je oštećen automobil Tanjugovog izveštača. Na automobilu koji je bio na parkingu u centru grada, polupana su stakla.

Ivanov, čija je odluka bila okidač novih nemira u Makedoniji, poručio je protivnicima da će mu za taj potez "suditi istorija".

"Umesto da proslavimo 25 godina nezavisnosti, da se radujemo uspesima što smo konačno uspostavili državu, mi želimo da je urušimo iznutra", rekao je Ivanov.

Posle jučerašnjeg protesta, politička situacija u Makedoniji zakomplikovala se do te mere da su grupacije bliske VMRO-DPMNE zatražile zabranu nevladinih organizacija, optužujući ih za "delovanje protiv ustavnog uređenja Makedonije".

U komentarisanje krize uključila se i Rusija, koja je za eskalaciju nasilja optužila opoziciju uz podršku "stranog faktora". Prema ruskom viđenju situacije, cilj protesta je sprečavanje da se 5. juna održe parlamentarni izbori.

Večeras je reagovao i predsedavajući OEBS-u i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenivši da odluka Ivanova šteti vladavini prava. Ističe da je ona u suprotnosti sa dogovorom iz Pržina.

Zbog odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje", grupa studenata okupirala je Pravni fakultet u Skoplju. Makedonska tužiteljka Katica Janeva poručuje Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umešane u kriminal povezan sa prisluškivanim razgovorima.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 15. apr 2016, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam iz Makedonije

Ovde je mnogo komplikovanije nego sto mislite

(četvrtak, 14. apr 2016, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

Polako počinje

makedonski Majdan, ako se Makedonija destabilizuje, onda će se destabilizovati južni deo Srbije i možda jedan deo Grčke, a mi svi znamo kome bi to najviše odgovaralo, tako da se nadam da narod u Makedoniji prihvati 5 jun za izbore i da na izborima odluči ko će da im vodi zemlju, ovako ovim postupanjem ostaće bez svoje zemlje i onda će i oni postati izbeglice zajedno sa onim izbeglicama koji su na Grčko- Makedonskoj granici.

(četvrtak, 14. apr 2016, 22:12) - Кабо [neregistrovani]

Тако то почиње

Колико јуче делили цвеће полицији, па бацали јаја, данас каменице и бакље,сутра...
Стигло пролеће.

(četvrtak, 14. apr 2016, 21:25) - makedonka [neregistrovani]

dosla voda do grla

Nije Moskva uvek u pravu.Nemojte da komentarisete ako ne poznajete stvari, a stvari su u Makedoniji izmakle kontroli i narod je na ivici ocaja i ne treba mu strani faktor da se konacno probudi i bori protiv ovog ''nenarodnog'' rezima.Uz duzno postovanje svima ovo je ipak unutrasnja stvar koju gradjani Makedonije moraju sami da isteraju do kraja.

(četvrtak, 14. apr 2016, 21:24) - dejan [neregistrovani]

tragikomedija

oni nisu svesni sta ih ceka

(četvrtak, 14. apr 2016, 20:49) - anonymous [neregistrovani]

To nije cena

Makedonci, ne svađajte se ako želite da sačuvate svoju zemlju. Izvesni jedva čekaju da se napravi gužva, pa da love u mutnom!

(četvrtak, 14. apr 2016, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Москва за ескалацију ситуације оптужила опозицију и "страни фактор".

Руско виђење ситуације је на правом месту.У овој ситуацији постоји страни фактор,а ко је то зна се ЗАПАД.