Hrvatska i Albanija sprečavaju novu migrantsku rutu

Hrvatska i Albanija će sprečiti otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora, saglasili su se u Zagrebu ministri obrane dveju zemalja, koje bi se mogle naći na udaru migranata nakon zatvaranja balkanske rute.

Ministri Josip Buljević i Mimi Kodeli razgovarali su o saradnji dve vojske na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i dalje preko Jadranskog mora, prenosi HINA.

"Dogovorena je stalna razmena informacija o kretanjima migranata, stalni kontakt dve vojske i eventualne zajedničke intervencije i odgovori na svako pitanje", rekao je Buljević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kodeli.

Hrvatski ministar je podsetio je da je za kontrolu hrvatskih granica zadužena policija, a da joj oružane snage, prema nedavno izmjenjenom zakonu, mogu samo pomagati.

"U prevenciji migrantskog talasa možemo puno toga da uradimo. Razgovarali smo o tome kako sprečiti situaciju koja bi za nas bila vrlo nepovoljna - da migranti krenu južno u Hrvatsku. Mislim da se to neće dogoditi, jer ćemo učiniti sve da to sprečimo", istakao je Buljević.

I albanska ministarka je rekla da vojska samo pomaže policiji koja je zadužena za migrante i sigurnost Albanije.

"U svakom slučaju bićemo deo evropskog rešenja tog problema koje nije mali, ali zajedničkom saradnjom možemo uspeti", rekla je Kodeli.

Albanske vlasti su nedavno pojačale kontrole na granici s Grčkom kako bi sprečile nekontrolisani priliv migranata, nakon zatvaranja "balkanske rute" koja je prolazila preko Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

EU je Albaniji obećala pomoć ukoliko bude na meti migrantskog talasa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара