Han pozvao partije i građane Makedonije da se uzdrže od nasilja

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je sinoć, posle protesta u Skoplju, makedonske političke partije i građane da se uzdrže od nasilja, ističuhci da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

Han je na Tviteru objavio da je odgovornost političkih partija da se vrate za pregovarački sto.

U protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen, saopštila je policija.

Kako javljaju makedonski mediji, demolirana je kancelarija predsednika Đorđa Ivanova.
Situacija je eskalirala kada je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su namešštaj i spalili sve na ulici, a potom je intervenisala policija i privedeno je desetak ljudi.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova.
Među njima je i predsednik SDSM-a Zoran Zaev koji je još jednom potez predsednika nazvao "državnim udarom".

Građani Skoplja izražavaju revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. apr 2016, 13:55) - FORum LIvii [neregistrovani]

tehnologija slamanja

Prvo su mu organizovali upad albanske teroristicke grupe sa Kosova.Zatim su mu napakovali aferu prisluskivanja.Opoziciji su dali dikaze o prisluskivanju u vreme kada SVI prisluskuju SVE.Sada su mu organizovali ,, obojeno prolece,,.Narod na ulice
Tako je to kada ne slusa i jos hoce da misli svojom glavom i da radi u interesu svoje drzave i naroda !