Žalbeni sud u Parizu odlučio da Šušnjar bude izručen BiH

Žalbeni sud u Parizu odlučio da Radomira Šušnjara izruči Bosni i Hercegovini. Bilo je to poslednje ročište po zahtevu za ekstradiciju Šušnjara, koji je Sud BiH uputio francuskim vlastima zbog sumnje da je počinio zločine protiv čovečnosti za vreme rata u BiH.

Advokat Šušnjara najavio je da će uložiti žalbu na ovakvu odluku Suda.

Radomir Šušnjar je uhapšen u Parizu 4. aprila 2014. godine, otkada traje procedura u vezi s njegovom identifikacijom, s obzirom na to da je tamo živeo pod drugim imenom, i ekstradicije.

Francuska novinarka i portparol glavne tužiteljke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu Karla del Ponte Florans Artman z je pojasnila da je Šušnjar uhapšen početkom 2014. godine i sedam dana nakon toga pušten na slobodu do završetka procedure.

"Danas je prvi put Veće na tom predmetu odobrilo izručenje i to na bazi optužbe za ratni zločin. Nije tražena reforma iz ranije optužbe, jer Francuska je "otporna" za izručenje ljudi koji su traženi za zločin protiv čovečnosti i genocid koji su počinjeni prije 2000. godina kada su ti zločini ušli u Krivični zakon Francuske, kazala je Artman.

Stoga je ova odluka, dodala je Artman, veoma hrabra i važna iako je odbrana Šušnjara najavila da će uložiti žalbu Višem sudu i izručenje neće biti izvršeno do odluke tog suda, koja bi trebalo da bude doneta do naredne godine.

BiH je zatražila njegovu ekstradiciju zbog zločina protiv čovečnosti, ali tužilaštvo Žalbenog suda Pariza u dosadašnjoj proceduri je bilo protiv takve kvalifikacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара