Tajna Đorđa Ivanova, protest se nastavlja

Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje", koju je prošle godine obelodanio opozicioni SDSM Zorana Zaeva, jeste "paket" mera precizno i u potaji dogovoren sa vrhom vladajuće VMRO-DPMNE, preneli su makedonski mediji. Za danas u 18 časova zakazani novi protesti.

Dojče vele na makedonskom jeziku, pozivajući se na stranačke izvore, objavio je da je reč o naručenom i dobro planiranom "paketu" mera donetom u dogovoru sa vrhom VMRO-DPMNE.

Podseća se, naime, da je najpre makedonski Ustavni sud predsedniku države vratio nadležnost za pomilovanja.

Prema istim izvorima, odluka Ivanova je prethodno detaljno razmatrana i dogovorena, a u njegovom obrazloženju su korišćene iste formulacije koje je i Ustavni sud koristio da objasni odluku o vraćanju predsedniku nadležnost pomilovanja.

Zanimljiv je, međutim, tajming objavljivanja predsednikove odluke i smatra se da on nije slučajan, već da je pažljivo odabran – dan posete predsednika Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović.

Njihovo prisustvo u Skoplju trebalo je, kako se navodi, iskoristiti kao zaštitni tampon od početne reakcije i "udaraca" javnosti i opozicije, odnosno da Ivanov pod izgovorom zauzetosti ne mora da tu svoju odluku obrazlaže.

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje" makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, pomilovani su bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, bivši šef tajne službe Saša Mijalkov i ministarka policije Gordana Jankulovska.

Među pomilovanima su i Mile Janakijeski, Martin Prougjer, Zoran Zaev, Brano Varuševski, objavio je makedonski Službeni list.

Kako se navodi, odluka predsednika stupa na snagu danom donošenja, odnosno od 12. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво