Karamarko: Pusićeva bez podrške Zagreba

Prvi potpredsednik hrvatske vlade i lider najuticajnije vladajuće HDZ Tomislav Karamarko kaže da vlada Hrvatske nije raspravljala o kandidaturi Vesne Pusić za Generalnog sekretara UN. Ističe da je ona izbor bivše vlade Zorana Milanovića.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova i predsednica opozicionog HNS-a Vesna Pusić kandidat je za novog generalnog sekretara UN i danas bi, kako je najavljeno, trebalo neformalno da predstavi svoj program rada na toj poziciji.

Vesna Pusić je sinoć izjavila da će pred svetskom organizacijom "braniti boje Hrvatske", uprkos "kontroverzama i dilemama" oko njene kandidature u domaćoj politici.

U međuvremenu, potpredsednik vlade Hrvatske, koji je i lider vladajuće stranke HDZ, Tomislav Karamarko poručio je da vlada nije raspravljala o kandidaturi Vesne Pusić.

Karamarko je za regionalnu TV N1 rekao da im se Pusićeva po tom pitanju nije ni obraćala.

"Mi Pusić nismo izabrali, ona je izbor bivše vlade. O tome uopšte nismo razgovarali, niti nam se ona obraćala", istakao je Karamarko.

Inače, Vesna Pusić je jedna od osam kandidata za naslednika Ban Kimuna, kome mandat ističe krajem 2016.

Za prvog čoveka UN-a Pusićevu je kandidovala bivša vlada Zorana Milanovića, a nova desno orijentisana je ne podržava jer smatra da je odluku o tome trebalo da donese nova vlada.

Pusićeva je, međutim, za hrvatske medije rekla da je njena kandidatura urednika i da je nova vlada nije osporila.

Iako je rekla da dobro sarađuje s hrvatskom misijom pri UN-u, aktuelna potpredsednica Hrvatskog sabora troškove boravka u sedištu UN-a plaća sama.

"Kontroverze i dileme koje su se razvile kod kuće rešavaćemo jednog dana. Rado ću braniti hrvatske boje i nadati se uspehu", rekla je Pusić.

Prema nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštovati, kandidat iz Istočne Evrope na redu je za preuzimanje položaja Generalnog sekretara.

"Kandidat iz Istočne Evrope i žena imaju prednost. Postoji velika podrška da se poštuje pravilo rotacije. Ako se stalne članice oko toga ne dogovore, biće neko iz drugog dela sveta", rekla je Pusićeva.

Bude li izabrana, najavila je da će pojednostaviti model odlučivanja i izveštavanja u UN-u koji smatra netransparentnim.

Naslednik Ban Kimuna biće poznat u septembru ove godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво