Protest i kontraprotest, Skoplje na tački ključanja

Rivalske političke opcije izašle su na ulice Skoplja nakon odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira aktere afere "Bomba". Demonstranti revoltirani tom odlukom su jajima gađali kancelariju Ivanova nakon čega su otišli ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade. Simpatizeri VMRO-DPMNE odgovorili su okupljanjem ispred sedišta SDSM-a. Na ulice su izašle i jake policijske snage. Lider opozicije Zoran Zaev optužuje Ivanova za državni udar.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja. Oni su jajima gađali kancelariju Đorđa Ivanova. Nakon toga su se uputili ispred sedišta partije VMRO-DPNME. 

Okupljeni su skandirali protiv predsednika Ivanova. Kordon policije ih je sprečio da dođu do zgrade nakon čega su demonstranti jajima gađali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojačano u gradu.

Pristalice VMRO-DPMNE odgovorile su protestom ispred sedišta opozicione partije SDSM. 

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev ocenio je da je predsednik te države Đorđe Ivanov, odlukom da abolira aktere afere "Bomba", izveo državni udar čime je postao direktan saučesnik u nedelima. 

"Od danas u Makedoniji ne postoji pravna država... Tražimo da Ivanov hitno podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju pred eksploziju", rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

Zaev je naveo da će povesti stanovnike Makedonije na put ka "povratku demokratije".

"Ako je neko do sada i imao dilemu, Ivanov je to danas razrešio", rekao je Zaev.

Ivanov je ranije danas pomilovao sve osumnjičene za učešće ilegalnom prisluškivanju, koje je izazvalo političku krizu u toj zemlji.

"Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju", rekao je Đorđe Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom oko prisluškivanja, preneo je Rojters.

Krizu su, već na samom početku, pokušali da reše ambasadori SAD i Nemačke Džes Bejli i Kristine Althauzer, ali je Ivanov odbio da ih primi, iako su ušli u njegovu rezidenciju u skopskom naselju Vodno.

Ali Ahmeti, lider najuticajnije političke stranke Albanaca u Makedoniji, zatražio je od Ivanova da povuče odluku u pomilovanju.

"Takozvani predsednik Ivanov mora odmah da povuče odluku", napisao je Ahmeti na Tviteru.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke prisluškivanih razgovora saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu Vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво