Dvesta Pakistanaca vraćeno u Tursku

Posle tri dana pauze na osnovu sporazuma Evropske unije i Turske – sa grčkog ostrva Lezbos jutros je u Tursku vraćeno oko 200 migranata, većinom Pakistanaca. Reč je o ljudima koji nisu tražili azil u Grčkoj, ili im je taj zahtev odbijen.

U tursku luku Dikili stigla su dva broda sa migrantima. Veliki broj migranata od njih 6.000 koliko je u Grčku stiglo od 20. marta zatražilo je azil u toj zemlji, što odlaže njihovo vraćanje, dok se zahtevi ne preispitaju. Grčka se obavezala da ta procedura neće trajati duže od dve nedelje, ali je problem što ima veoma malo evropskih stručnjaka za azil, iako je pojačanje za taj posao obećala Evropska unija.

"Od migranata koji su vraćeni svi su imali odluke o povratku, niko od njih nije u poslednjem trenutku signalizirao pratiocima da želi međunarodnu zaštitu", kaže Eva Monkur iz Fronteksa

U Mitileni na Lezbosu troje aktivista je uhapšeno jer su pokušali da spreče odlazak broda sa migrantima za Tursku.

Sledeća grupa trebalo bi da bude poslata za 15 dana. U Nemačkoj je u martu za trećinu opao broj zahteva za dobijanje azila.

"Činjenica da već nedeljama imamo primirje u Siriji, koliko god bilo krhko, doprinosi smirivanju situacije. Bar nema više bojazni da nam stiže na stotine hiljada novih izbeglica", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Neki od Pakistanaca koji na Lezbosu čekaju deportaciju štrajkuju glađu. Žele da apliciraju za azil u Nemačkoj, a ne u Grčkoj. Samo iz Pakistana je u prva tri meseca ove godine više od 5.000 ljudi došlo u Grčku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво