Mektić: Povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta pretnja za bezbednost BiH

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da se pedesetak državljana BiH vratilo sa ratišta u Siriji i Iraku i da oni predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost zemlje.

Mektić je naveo da je od 135 registrovanih državljana BiH koji ilegalno borave na ratištima u Siriji i Iraku, više od 45 poginulo, dok ih se pedesetak vratilo u BiH i oni predstavljaju ozbiljnu pretnju sigurnosti.

Istakao je da se zajedno sa Tužilaštvom BiH radi na procesuiranju tih osoba.

"Trenutno je podignuto 18 optužnica, a u narednim danima očekujemo još 20. Neki od njih nam se javljaju da bi postigli sporazum o priznanju krivice, o čemu odlučujemo posle analize da li BiH od toga ima koristi ili ne", obajasnio je Mektić.

Ministar bezbednosti BiH govorio je na 12. Konferenciji parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja koje su obuhvaćene procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope, čiji je domaćin Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Mektić je napomenuo da je parlamentarce iz regiona upoznao sa inicijativom za regionalnu saradnju u borbi protiv terorizma, koja će u okviru Brdo procesa biti predstavljena 17. i 18. aprila na ministarskoj konferenciji u Sloveniji.

Pozvao je parlamentarce iz regiona da podrže ovu inicijativu, koja podrazumeva stvaranje regionalne mreže, razmenu bezbednosno-obaveštajnih informacija i traženje zajedničkog odgovora na sve oblike terorističkih pretnji u regionu.

Hrvatska, Francuska, Nemačka, Austrija i skandinavske zemlje su već podržale ovu inicijativu, podsetio je Mektić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво