Izbeglice neće iz Idomenija

Oko 12 hiljada migranta i dalje je u izbegličkom kampu Idomeni, na granici Grčke s Makedonijom. Iako je granica zatvorena, oni ne žele da se presele u ustanove za organizovan prihvat migranata koje su udaljene 10-ak kilometara od graničnog prelaza. Grčka ne može da pomogne tolikom broju ljudi na jednom mestu.

Uslovi se pogoršavaju i život je nemoguć, ipak većina smeštenih u kampu Idomeni ne želi da ide u druge kampove nadajući se da će granica s Makedonijom biti otvorena i da će nastaviti svoj put ka Zapadnoj Evropi.

" Radije ću se vratiti u Siriju, gde se gine, nego ovde da umrem", kaže izbeglica iz Sirije.

Migranti iz Idomenija nisu deo novog dogovora Evropske unije i Turske. Ipak u ponedeljak je njih oko 200, uglavnom Pakistanaca, vraćeno sa grčkih ostrva u Tursku.

Aktivisti za ljudska prava osporavaju zakonitost tog dogovora, rekavši da se tako krše ljudska prava i da ne veruju da je Turska bezbedna zemlja za izbeglice. Nevladine organizacije u Idomeniju, Sirijcima, Avganistancima i Iračanima pomažu, koliko mogu.

"Mi ne možemo mnogo. To je oko 500 kompleta pomoći, uglavnom odeće i opreme za decu i odrasle. Ali, to je samo kap u moru. Potrebni su im hrana, čizme i odeća", kaže jedna aktivistkinja. 

Zbog nehumanih uslova u kampu, mnoge porodice se odlučuju da nastave ilegalni put ka Evropi, pa i preko krijumčara.

"Porodice su očajne. Mnoge su otišle, i ne znamo šta je s njima. Granica ka Makeodniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji je zatvorena - ali nije ka Italiji", ističe jedan migrant.

Krijumčari koriste more, kopno pa i vazduh za švercovanje ljudi. Grčka vlada neće silom preseljavati migrante iz Idomenija, a od 25-og marta samo njih hiljadu je napustilo kamp.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи