Atina: Usporena procedura vraćanja izbeglica u Tursku

Grčke vlasti saopštile su da za danas nije planirano nijedno vraćanje izbeglica u Tursku jer se povećao broj podnosilaca zahteva za azil na ostrvima Lezbos i Hios odakle je juče vraćena prva grupa migranata po sporazumu EU i Turske.

Tri broda, sa ukupno 202 migranta vraćena iz Grčke, stigla su juče u tursku luku Dikili, u skladu sa sporazumom Turske sa Evropskom unijom o rešavanju migrantske krize.

"Vraćanje izbeglica će biti nastavljeno kada se skupi dovoljan broj ljudi i kada turske vlasti to budu odobrile", izjavio je Frans presu portparol grčke službe za migracionu politiku Jorgos Kiricis.

Turska strana je navela da bi vraćanje izbeglica moglo sutra da bude nastavljeno.

Na ostrvima Hios i Lezbos, gde je stigao najveći broj izbeglica, poslednjih dana je usporena procedura registracije izbeglica jer se oni koji strahuju da budu vraćeni u Tursku sve više prijavljuju za azil.

Kiricis je rekao da su zbog toga grčke vlasti primorane da revidiraju spiskove migranata predviđenih za vraćanje u Tursku i dodao da nijedna osoba koja je podnela zahtev za azil neće biti vraćena dok se njen predmet ne razmotri.

Na Hiosu se pojavio drugi problem jer izbeglice ne žele da budu prebačene u kamp u Vijalu gde su proteklog vikenda izbili sukobi među migrantima.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Prema tom sporazumu, "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni" na tursku teritoriju.

U Grčkoj ima više od 52.000 izbeglica blokiranih posle zatvaranja balkanske izbegličke rute.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво