Fajman: Politika Merkelove nije fer prema Austriji

Austrijski kancelar Verner Fajman kritikovao je politiku prema izbeglicama koju vodi nemačka kancelarka Angela Merkel ističući da ona od Austrije pravi tampon zonu za izbeglice.

"Ako jedan ili dva miliona ljudi želi kroz Austriju Nemačka može relativno lako graničnim procedurama da izazove zastoj u Austriji. Time postajemo tampon zona", naglasio je Fajman u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Fajman je podvukao da je to "nefer" i da bi Austriji tako mogla biti naneta šteta.

"Imam lično dobar odnos sa Merkelovom, ali politički postoje tenzije", priznao je on.

Prema njegovim rečima, prednost koju ima Merkelova, da može da koristi Austriju kao čekaonicu, kroz održavanje privlačnosti Nemačke, je evropska greška, jer se time izlažu pritisku zemlje Balkana i druge poput Italije kao alternativne rute.

"Prema nama je takva politika izuzetno nefer. Politika Angele Merkel može izazvati štetu Austriji. Mi ne želimo da budemo čekaonica za Nemačku. To nam se može slobodno zameniri, ali ostajemo dosledni", podvukao je Fajman.

Od nemačke kancelarke bi želeo da jasno kaže da izbeglice ne bi trebalo da pokušavaju da probijaju granice i koriste ilegalne rute, da kaže broj koji bi mogao legalno da uđe u Nemačku.

Istovremeno je konstatovao i da je Evropska komisija doživela neuspeh jer je usvojila Šengen, ali ne i zaštitu spoljne granice.

"Funkcionisanje Fronteksa trebalo je postoji već odavno. Verujem da će nam biti potrebno prelazno rešenje - par zemalja, koji to preuzmu za druge. Austrija bi za potrebe misije EU odmah stavila na raspolaganje vojnike", kazao je šef austrijske vlade.

On je podsetio da je prošle godine kroz Austriju prošlo milion ljudi, i da Austrija nije bila zemlja koja je izbegavala svoju odgovornost, već je i prihvatila 90.000 tražialaca azila, a i u naredne četiri godine primiće još 1,5 odsto u odnosu na stanovništvo.

Fajman je istakao da se pokazalo da evropsko rešenje, kojem se težilo, nije funkcionisalo.

Što se sporazuma EU i Turske tiče on je poručio kritičarima Turske, u koje se, kako je kazao, ubraja i on po određenim pitanjima, da je bolje zajedno organizovati readmisiju nego bez te države.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво