Postavlja se ograda oko kampa u Tabanovcima

Pripadnici makedonske vojske i policije i danas kao i prethodna dva dana podižu ogradu sa bodljikavom žicom oko kampa u Tabanovcima, gde je zaglavljeno oko 1.300 migranata. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ističe da je 90 odsto migranata koji su prošli kroz Makedoniju koristilo usluge kriminalnih grupa da bi stigli do Evrope.

Kako javlja Tanjugov reporter sa lica mesta, vlasti su se na taj potez odlučile zbog toga što su neki od migranata pokušali da pobegnu iz kampa i pređu na teritoriju Srbije.

Ograda je visoka oko dva metra, a razvlači se i bodljikava žica.

Oko 40 pripadnika vojske i policije sa teškom mehanizacijom je angažovano na postavljanju orgade.

Tabanovci su pogranička oblast Makedonije sa Srbijom i migranti su tim putem iz kampa ulazili u Srbiju.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da je 90 odsto migranata koji su prošli kroz Makedoniju koristilo usluge kriminalnih grupa da bi stigli do Evrope.

"Intervjui naših službi na granici pokazuju da je 90 odsto svih migranata koji su prošli kroz Makedoniju koristilo usluge kriminalnih grupa, dok je prema poslednjem izveštaju Europola profit kriminalnih struktura koje nude usluge migrantima prošle godine bio šest milijardi evra", rekao je Ivanov.

Ivanov je na skupu "Geostrateški i geopolitički položaj Makedonije u uslovima migrantske i izbegličke krize" rekao da je za izbegličke rute specifično to da se posle zatvaranja jedne, otvaraju druge.

"Zato je neophodan naučni pristup tome što se dešava u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji. Sve dok postoje ekonomska raslojavanja, bezbednosni rizici i sukobi bićemo izloženi ovim migrantskim krizama", ocenio je makedonski predsednik.

Ivanov je rekao da je migrantska kriza, sem što je izazov, i mogućnost za vraćanje osećaja državnosti i odgovornosti kod političkih partija u Makedoniji, i onih na vlasti i u onih u opoziciji.

"Partije ne smeju da zloupotrebljavaju krizu za uskopartijske interese i osvajanje jeftinih dnevnopolitičkih poena u predizbornom periodu. Mora da se stavi tačka na političku krizu i na pogubnu politiku podeljenosti u Makedoniji", rekao je Ivanov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво