Makedonija vraća izbeglice u Grčku

Oko 1.500 migranata koji su ilegalno prešli granicu Makedonija je vratila u Grčku, javlja "Rojters". Većina tih migranata prevezena je u Grčku kamionima tokom jučerašnjeg dana i protekle noći, prenosi britanska agencija izjavu zvaničnika makedonske policije.

Grupa muškaraca, žena i dece je krenula iz prenatrpanog izbegličkog kampa na grčkoj strani, pregazivši reku. Vojne trupe su ih zaustavile u delu reke gde im je voda bila do kolena, prenosi AFP.

"Juče smo imali veliku grupu ilegalnih migranata koji su pokušali i uspeli da nelegalno pređu granicu kod sela Moin", rekao je francuskoj agenciji Toni Janevski, portparol makedonske vojske.

Ističe da su bez ijednog incidenta ili upotrebe sile, blokirani i u ranim jutarnjim satima su vraćeni u Grčku.

Deo migranata koji su ilegalno ušli u Makedoniju kod sela Moin počeo je sam da se vraća u Grčku, a makedonske vlasti očekuju da će u toku dana biti postignut dogovor o vraćanju svih migranata na grčku stranu granice, javila je MIA. 

Na grčkoj strani, međutim, reporteri AFP-a tvrde da su videli najmanje dva prebijena čoveka.

Grupa od oko 80 novinara i aktivista, koje je pritvorila makedonska policija nakon putovanja sa grupom migranata, puštena je da se vrati u Grčku.

Snimatelj AFP-a, koji je bio sa grupom migranata, kaže da je makedonska vojska dozvolila da migranti stignu do trga u selu Moin, gde ih okupljaju. Svima je rečeno da sednu na zemlju, a novinare su prve prozvali, rekao je snimatelj.

Sirijski izbeglica svedoči za AFP da su tada podeljeni u grupe od po 100.

"Stavili su nas na vojne kamione, odveli nas do lokacije nekih 10 minuta od Idomenija gde je slomljena ograda i tuda nas vratili nazad", rekao je on.

Zamenik grčkog ministra odbrane Dimitris Vicas, ranije nije mogao ni da potvrdi, niti da demantuje da li su migranti, koji su ilegalno prešli u Makedoniju, vraćeni u Grčku. 

"Ono što znam je da će se svaka procedura odvijati uobičajenim diplomatskim sredstvima", izjavio je Vicas za grčku televiziju.

Portarol grčke agencije za koordinaciju migracija, Jorgos Kiricis, izjavio je da, ukoliko vlasti u Skoplju budu zatražile da ih Grčka primi nazad, "taj zahtev će biti proučen".

Kiricis je rekao da je grupa od oko 80 novinara i aktivista koje su Makedonci pritvorili, oslobođena i omogućeno im je da se vrate u Grčku, preneo je AP.

Kako je prenela grčka televizija ERT, desetine migranata koji nisu mogli da uđu u Makedoniju i noć su proveli po kiši i hladnoći, vraćaju se u kamp Idomeni.

Grčki mediji su, takođe, preneli da su migranti koji su krenuli da ilegalno pređu granicu, imali letak na arapskom jeziku u kome se opisuje ruta kojom treba da idu, a izbeglice upozoravaju da će biti vraćene u Tursku ako budu ostali u Grčkoj.

Portparol makedonske policije ranije je najavila da će više stotina migranata, koji su ilegalno ušli u Makedoniju, biti vraćeno u Grčku. "Preduzimamo mere da vratimo tu grupu u Grčku", izjavila je portparol makedonske policije.

Prema jučerašnjim podacima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeno je između 600 i 700 izbeglica, dok agencija Anadolija tvrdi da je privedeno oko 3.000 migranata.

Pošto je Skoplje zatvorilo granice za izbeglice, stotine migranata blokiranih na severu Grčke pokušava da uđe u Makedoniju zaobilazeći granične prelaze.

Rojtersov svedok sa lica mesta potvrdio je da su stotine izbeglica i migranata uspele da se probiju u Makedoniju. Prema tamošnjim izvorima, vojska i policija su intervenisale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

U ponedeljak je grupa od oko 1.000 migranata krenula preko granice, zaobilazeći granične prelaze, a kasnije se za njima uputila još jedna veća grupa. Čim bi prešli granicu, međutim, makedonski vojnici bi ih pokupili i potrpali u kamione, prenosi Rojters.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos posetiće danas kamp Idomeni gde je smešteno oko 14.000 izbeglica, javlja ANA.  

Austrijska ministarka hvali Makedoniju

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner pohvalila je makedonsku vladu za njeno delovanje u izbegličkoj krizi.

"Makedonija je do sada doprinela mnogo više stabilnosti Evrope nego pojedine države članice Evropske unije", istakla je Johana Mikl-Lajtner.

Mikl-Lajtner, povodom, pokušaja izbeglica da ilegalno uđu u Makedoniju, rekla je da odgovornost za te dramatične scene snose oni koji su kod ljudi smeštenih u Idomeniju pobudili lažna očekivanja.

Ministarka je izbeglicama savetovala da ostanu u Grčkoj.

"Ko želi dobro ljudima u kampu, trebalo bi da ih savetuje da prihvate topli smeštaj i snabdevanje. Umesto toga im se i dalje signalizira da je moguće da, na svoju ruku, krenu na put u željenu zemlju. To je neodgovorno i mora se najoštrije osuditi", podvukla je Johana Mikl-Lajtner.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво