Obeleženo 20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva

U bijeljinskom Centru za kulturu u okviru obeležavanja 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva održana je svečana akademija pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je rekao je da su sarajevski Srbi veliki stradalnici proteklog rata i po broju žrtava, ali i imovini koju su ostavili, i da im se velika zahvalnost duguje za njihovo učešće u stvaranju Republike Srpske.

"Danas, nakon 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva, prisećamo se golgote našeg naroda koji nije mogao da ostane na prostoru Sarajeva", rekao je predsednik Republike Srpske i istakao je da se po ovim događanjima vidi da multietnički koncept nije održiv.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da je više od 120.000 sarajevskih Srba napustilo ognjište, a polovina njih našla je utočište u Semberiji i odlučila da trajno živi u ovom delu Srpske.

O egzodusu sarajevskih Srba govorio je i Nele Karajlić, poevač grupe "Zabranjeno pušenje", koji je zbog ratnih dešavanja napustio Sarajevo.

Nakon svečane akademije prikazan je dokumentarni film o egzodusu Srba, autora Dragana Elčića pod nazivom "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво