Читај ми!

Cipras: Relokacija izbeglica u zemlje EU je hitna

Na sutrašnjem samitu EU o migrantskoj krizi Grčka će tražiti solidarnost sa izbeglicama, pravednu raspodelu tereta među članicama EU i sankcije za one članice koje ne poštuju odluke Unije, najavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Cipras je, na glavnom odboru svoje stranke Siriza, rekao da je relokacija izbeglica hitna.

"S obzirom na zatvorene granice za izbeglice i nastavak njihovog priliva na grčka ostrva, jasno je da je relokacija u druge zemlje hitna i da mora da se desi odmah i u velikom broju. To ćemo izneti na samitu", rekao je Cipras.

Optužio je Austriju i zemlje Balkana za "uništavanje Evrope" usporavanjem toka migranata i izbeglica koje žele iz Grčke na sever, prenosi Rojters.

"Evropa je u nervoznoj krizi", rekao je Cipras i zapitao "da li će Evropa straha i rasizma nadvladati Evropu solidarnosti"?

Centralnoevropske zemlje sa ozbiljnim demografskim problemima i malom nezaposlenošću mogle bi, prema njegovim rečima, da imaju dugoročno koristi od primanja miliona izbeglica.

Međutim, ističe, "politika štednje je hranila 'čudovište' krajnje desnice koje se protivi prilivu".

"Evropa je danas skrhana usled štednje i zatvorenih granica. Ona drži otvorene granice za štednju, a zatvorene za ljude koji beže od rata", rekao je Cipras.

Zemlje poput Austrije žele da nametnu "logiku tvrđave Evrope", rekao je grčki premijer i dodao da su "jednostrane" akcije zatvaranja granica za izbeglice osudile sve evropske institucije.

"Ne upiremo prstom na druge narode ili zemlje Evrope. Mi smo protiv onih koji podležu ksenofobiji i rasizmu. Nastavićemo da spasavamo živote... I branimo ljudsko lice Evrope", zaključio je grčki premijer.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво