Читај ми!

Tenzije u Skoplju, miting i kontramiting zbog podizanja krsta

Demonstranti, predvođeni funkcionerima najveće partije Albanaca u Makedoniji, proveli noć u šatorima protestujući protiv odluke skopske opštine Butel da podigne 55 metara visok krst. Protest prate visoke tenzije u opštini u kojoj većinu čine Makedonci. Oko 500 Makedonaca okupilo se večeras u blizini kampa. U protestima povređena tri policajca.

Protest Albanaca u Butelu zbog izgradnje 55 metara visokog krsta podigao je tenzije u Skoplju do tačke ključanja, pošto su demonstranti najavili da će ostati na ulici dok lokalne vlasti ne odustanu od izgradnje trećeg po redu takvog simbola u makedonskoj prestonici.

Gradonačelnik opštine Čair, Izet Medžiti, najavio je nastavak protesta do povlačenja odluke o gradnji krsta.

U međuvremenu, predsednik opštine Butel Petre Latinovski pozvao je policiju da "oslobodi" mesto na kojem je početa gradnja krsta.

"Ovaj prostor su uzurpirale osobe koje su postavile šatore i porušile ogradu", rekao je Latinovski.

Prethodno, učesnici protesta su zapalili jednu palmu i podigli šatore na mestu na kojem je planirana izgradnja krsta. Temelji za novi krst su, tokom protesta, zatrpani.

U blizini kampa albanske partije se, u međuvremenu, okupila i grupa od oko 500 Makedonaca, uglavnom mlađih građana koji se zalažu za postavljanje krsta.

Policija je kasnije večeras sprečila grupu meštana makedonske nacionalnosti da priđu mestu gde su simapatizeri albankse stranke.

Tri policajca su povređena kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i kada su na njih bacali tvrde predmete, saopštio je MUP.

Dodaje se da su dvojica povređenih policajaca prebačeni u Urgentni centar Skoplje.

Izveštač Televizije Telma sa lica mesta navodi da na ulicama i dalje ima nekoliko desetina uglavnom mlađih ljudi, ali da je teren blokoran i da je prisutan kordon policije.

Donator krsta u Butelu, predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov, 27. februara je, pošto je crkveni vrh osveštao temelj za krst, pretučen u jednom restoranu gde je otišao na ručak.

Petrov je iz bolnice, preko svoje Fejsbuk stranice, optužio funkcionera DUI Bekira Asanija da je bio jedan od napadača, navodeći da je svemu prisustvovao i Izet Medžiti.

Lideri opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i druge po veličini albanske partije DPA Menduh Tači pozvali su danas, pre protesta, građane da ne nasedaju na provokacije.

Zaev i Tači su izneli sličan stav da se prilikom poslednjih događaja oko postavljanja nacionalnih i verskih simbola po Skoplju "radi o novoj epizodi predizbornog scenarija" VMRO DPMNE i DUI, stranaka vladajuće koalicije.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво