EU: Grčkoj rok do 12. maja da registruje migrante

Grčka će imati rok do maja da zaštiti svoje spoljne granice, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos. Ako EU proceni da rezultati nisu uspešni, postaviće zahteve za produženje kontrola granica u Evropi.

Evropska unija će Grčkoj dati rok do 12. maja da uredno registruje sve migrante i izbeglice, ili će se Atina suočiti sa daljim kontrolama na granicama u Evropi, izjavio je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Cilj EU je da do novembra budu ukinute sve kontrole na granicama koje su uvedene kao rezultat migracione krize okviru Šengen zone.

"Grčka će imati rok do maja da zaštiti svoje spoljne granice", rekao je nemačkom listu Velt komesar Avramopulos, bivši ministar u grčkoj vladi.

Evropska komisija će proceniti situaciju 12. maja.

"Ukoliko procenimo da rezultati nisu uspešni, nećemo oklevati da postavimo zahteve za produženje kontrola granica u Evropi", istakao je Avramopulos.

Evropska komisija planira i da polovinom marta iznese početne planove za reformu Dablinskih propisa, prema kojima zahtev za azil mora biti podnet u zemlji u koju tražilac prvo uđe.

"Držimo se planova o mehanizmu za trajnu raspodelu izbeglica. To će biti povezano sa planovima o reformi Dablinskih propisa. Pored toga, predstavićemo i planove o usklađivanju azilskih standarda u Evropi", rekao je Avramopulos.

Grčka je glavna kapija za gotovo milion migranata i izbeglica koji su prešli Egejsko more iz Turske tokom prošle godine na putu ka bogatijoj severozapadnoj Evropi.

Toliki priliv podstakao je Austriju i druge zemlje duž balkanskog migrantskog koridora da uvedu ograničenja ulazaka na svojim granicama, što znači da je najmanje 30.000 ljudi koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku sada zaglavljeno u Grčkoj.

Istovremeno, neke države članice EU u istočnoj Evropi protive se obaveznim kvotama za raspodelu migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво