Orban: Evropska obećanja Turskoj su čista iluzija

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da su obećanja Evropske unije da će Turskoj dati novac i druge ustupke u zamenu za sprečavanje većeg broja izbeglica da napuste njene obale na putu ka Evropi - "čista iluzija".

"Pokorno molimo (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana za bezbednost na našim granicama, u zamenu za novac i obećanja, jer ne možemo sami da ih zaštitimo", rekao je Orban za današnje izdanje visokotiražnog nemačkog dnevnika Bild.

Evropa time, ocenio je mađarski premijer, svoju budućnost i bezbednost čini zavisnim od dobre volje Turske, prenosi Rojters.

"Brisel daje Turcima obećanja koja ne možemo, ili ne želimo, da ispunimo. Plan da primimo stotine hiljada izbeglica iz Turske i da ih rasporedimo širom Evrope je iluzija", istakao je Orban.

Kada bi Mađarska na to pristala, "vezali bi me za stub ovde u Budimpešti", zaključio je Orban.

Mađarski premijer ocenjuje da Nemačka ima "grub i agresivan" ton u rešavanju izbegličke krize u Evropi.

"Danas je ton Nemačke grub, surov i agresivan", rekao je Orban, istakavši da nemačka izbeglička politika "nije bez alternative", prenosi AFP.

Orban upozorava da će kvote izmeniti profil Evrope sa etničkog, kulturnog i verskog stanovišta.

Takođe je ocenio da nekontrolisani priliv migranata izlaže Evropu rizicima od "terorizma, kriminala, antisemitizma i homofobije".

Podsetivši na incident u zapadnom nemačkom gradu Kelnu u novogodišnjoj noći kada je stotine žena prijavilo da ih je seksualno uznemirila grupa migranata, Orban je rekao da ima četiri kćerke, te ne želi da mu deca odrastaju u svetu u kojem bi mogao da se dogodi Keln. 

Zemlje članice EU su ovog meseca odobrile fond od tri milijarde evra za Tursku kako bi poboljšala uslove života za izbeglice na turskoj teritoriji, u zamenu za obećanje da će se Turska pobrinuti da manje izbeglica krene dalje ka Evropi.

EU računa na taj dogovor kako bi zaustavila priliv nakon što se više od milion izbeglica slilo u Evropu 2015. godine, većinom sa Bliskog istoka ili Azije preko Turske, navodi britanska agencija.

Orban je jedan od najotvorenijih kritičara gostoprimljivog stava nemačke kancelarke Angele Merkel prema izbeglicama, a juče je najavio održavanje referenduma u vezi sa planovima EU da uspostavi sistem obaveznih vkota za raspodelu migranata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво