Bosna i Hercegovina daleko od EU

Političari moraju da se usaglase da bi Bosna i Hercegovina ubrzala put ka EU, upozorava Miroslav Lajčak. Ne postoji nijedno pitanje o kome u BiH postoji zajednički stav.

"Meni BiH liči na voz koji ima svaki točak različite veličine, tako da kretanje zahteva mnogo energije. Kreće se napred, ali jako sporo i to zahteva mnogo energije. Moglo se uraditi mnogo više na evropskom putu", rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Lajčak je upozorio da evropske integracije moraju, ne samo retorički, već i faktički da postanu prioritet, dodajući da evropski put nije prioritet političara na vlasti, kojima su građani ukazali najviše poverenja i koji imaju i najveće odgovornosti.

Lajčak je ocenio da u BiH ne postoji minimum zajedničkih stavova u spoljnoj politici ili kada u BiH dolaze strani zvaničnici.

Kao primer je naveo nedavnu posetu evropskog komesara za proširenje Olija Rena, koji je posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH rekao da gotovo ne postoji nijedno pitanje o kome u BiH postoji zajednički stav.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice je poručio da svi treba da shvate da postoji samo jedna BiH u njenom današnjem obliku - kao međunarodno priznata država, koja u svom sastavu ima dva entiteta, tri konstitutivna naroda, kao Ustav, koji je Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

broj komentara 0 pošalji komentar