Slovenija usvojila oštrije mere za smanjenje broja migranata

Vlada Slovenije je proširila popis sigurnih zemalja iz kojih neće propuštati migrante i tražitelje azila, a odlučila je i da će ubuduće granicu s Hrvatskom štititi uz pomoć vojske.

Slovenija će ubuduće intenzivirati kontrolu svoje šengenske granice prema Hrvatskoj i dozvoljavati ulaz samo osobama koje ispunjavaju formalne uslove za ulazak u Sloveniju, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, prenosi Hina.

"Policija će odbiti da uzme u postupak sve one koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i koji ne zatraže azil u Sloveniji", rekla je slovenačka ministarka.

Slovenija je proširila i spisak država sa statusom sigurnih zemalja, pa će državljani Alžira, Albanije, Tunisa, Turske, Maroka, Bangladeša, Egipta i zemalja zapadnog Balkana imati manje mogućnosti da dobiju azil u Evropi nego do sada.

"Put u Evropsku uniju treba omogućiti samo onima koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a Slovenija će izbeglice primati u broju koji određuju kvote koje je uvela Austrija", rekla je slovenačka ministarka.

Slovenačka vlada predlaže da se u zaštiti granice od ilegalnih ulazaka migranata angažuje i vojska, o čemu će početkom sledeće nedelje odlučivati parlament.

"Vojnici će u kontrolisanju granice sarađivati sa policijom, prema planu koji će napraviti vojni i policijski vrh", navela je Gjerkeš Žnidar.

Time se Slovenija usklađuje sa merama susedne Austrije, dok Ljubljana takođe očekuje da se na "filtraciji izbeglica" i smanjivanju njihovog broja na slovenačkoj granici angažuje i Hrvatska, rekla je Gjerkeš Žnidar.

Austrijska vlada je objavila da će maksimalni broj migranata koje će ubuduće primati biti 3.300 dnevno, dok će molbu za azil u Austriji moći da podnese najviše 80 osoba dnevno.

Kada je reč o readmisiji i tretmanu migranata koje Austrija odbije da primi i vrati ih u Sloveniju, Gjerkeš Žnidar je izrazila očekivanje da će ih Hrvatska i dalje preuzimati od slovenačke policije.

"Potrebna je saradnja svih država, a ne samo Hrvatske. Potrebno je smanjiti i usporiti migracijski tok", rekla je ministarka, koja je ocenila da Hrvatska tu mora preuzeti veću ulogu kako šengenski režim ne bi bio ugrožen.

"Hrvatska je jedna od članica EU koja ima spoljnu granicu Evropske unije i trebalo bi da prestane sa politikom koja migrantima dozvoljava brz ulazak u Hrvatsku", rekla je Gjerkeš Žnidar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво