Читај ми!

Albanski orao u Skoplju

Spomenik "Dvoglavi orao" otkriven je u skopskoj opštini Čair, u kojoj je na vlasti najveća partija Albanaca u Makedoniji, Demokratska unija za integracije (DUI).

Kako je prenela Televizija Telma, spomenik crnog dvoglavog orla, koji je simbol albanskog naroda, otkiven je na okretnici u Topanskom polju, uz mnogo govora, albanskih pesama, aplauza i ovacija prisutnih građana. 

Lider DUI Ali Ahmeti poručio je da Albanci treba da budu ponosni na postavljanje spomenika dvoglavom orlu u čast obeležavanja 15-godišnjice od početka konflikta u Tanuševcima.

"Ima li bolji način da se obeleži ovaj dan?", upitao je prisutne Ahmeti, predsednik stranke koja sa VMRO-DPMNE čini vladajuću koaliciju u Makedoniji.

U Tanuševcima, mestu u blizini Skoplja, 16. februara 2001. godine počeo je oružani sukob, napadom uniformisanih Albanaca sa oznakama UČK na pripadnike makedonske policije.

Sukob je trajao do 13. avgusta, a završen je potpisivanjem Ohridskog dogovora, kojim su proširena prava Albanaca u Makedoniji.

Na podizanje spomenika "Dvoglavi orao" Grad Skoplje je reagovao informacijom da je nepropisno postavljen, bez potrebnih dozvola.

Istovremeno, gradonačelnik gradske opštine Čair Izet Medžiti tvrdi da je sve oko postavljanja spomenika "Dvoglavi orao" urađeno po zakonu i da je o tome razgovarao i sa skopskim gradonačelnikom Kocetom Trajanovskim.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво