Читај ми!

Anti-NATO tribina SPC u Podgorici

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori uključila se u anti-NATO kampanju, kao domaćin skupa protivnika članstva Crne Gore u tom vojnom savezu, koji je organizovan u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na tribini kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, jedan od glavnih govornika vladika budimljansko-nikšićki Joanikije ocenio je da će ulazak Crne Gore u NATO "imati neželjenje" posledice.

"Nikad Crna Gora i Crnogorci nisu imali zaštitu i pomoć, niti nas je iko sa Zapada branio. Nikad do sada se to nije dogodilo. Jedini ko nas je branio, pomagao i štitio to je bila bratska Rusija", rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, NATO projekat nije u skladu sa voljom naroda i, kako je rekao, "silne pare" se troše kako bi se podigla podrška naroda za članstvo.

"Ako se na takav nasilnički način, putem kupovine ljudskih duša i koristeći narodnu nesreću, pritiscima i manipulacijama podiže poverenje, onda je jasno svima da to dobra doneti neće ni Crnoj Gori ni NATO paktu", poručio je Joanikije.

Na tribini je prikazan film o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, a govornici su pri pominjanju Rusije, u kontekstu "bratske" države, pozdravljani aplauzima i ovacijama prisutnih.

Okupljenima su se obratili i čelnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević.

Tribinu u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici organizovali su pokret "Ne u rat, ne u NATO" iz Podgorice i Evroazijski bezbednosni forum iz Beograda.

Crna Gora je početkom decembra pozvana da se pridruži NATO savezu.

Trenutna podrška članstvu je 47 procenata. Antikampanju u Crnoj Gori predvode opozicioni DF, pojedina udruženja, a priključila se i Srpska pravoslavna crkva.

Front je najavio nove anti-NATO proteste i isključiv je u stavu da o članstvu treba organizovati referendum, što je stav i zvanične Moskve.

Vlast u Crnoj Gori je protiv plebiscita koji je ne obavezuje ustavom, jer smatra da se članstvom u NATO zemlja "ne odriče niti jednog dela suvereniteta", kao što je to slučaj sa Evropskom unijom.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво