Читај ми!

Zurof protestuje zbog izbora Hasanbegovića za ministra

Efraim Zurof, istoričar i direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, poznat kao "lovac na naciste", najavio je zvanični protest hrvatskoj vladi zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Zurof je za zagrebački portal Indeks izjavio da će proučiti sve materijale o Hasanbegoviću i zamolio taj medij da mu i oni pošalju sve što, kako je rekao, mogu naći na tu temu.

Upitan da li prati događaje u Hrvatskoj poslednjih meseci, Zurof je kratko pitao: "O čemu govorite, mislite li na novog ministra kulture? Da, pratim događaje u vezi sa njim."

Na molbu da prokomentariše činjenicu da je Hasanbegović u jednom intervjuu pokazao poprilično razumevanje za nekadašnjeg velikog muftiju jerusalimskog El Huseinija i njegova nedela pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, te rekao da je on bio žrtva istorijskih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma, Zurof se najpre dugo smejao, a potom rekao:

"Sledeće što će reći jeste i da je Ante Pavelić takođe žrtva političkih i istorijskih okolnosti. Ovo je odvratno. Ne razumem kako takva osoba može da postane ministar u zemlji koja je dobra i cenjena članica Evropske unije", dodao je Zurof.

Ipak, dodao je, imenovan je i čini se da će ostati.

"Ne samo da se manje-više divi El Huseiniju nego i tvrdi da je antifašizam obična floskula. Zanimljivo. Ako postoji išta što bi trebalo da bude izvor ponosa za ljude u Hrvatskoj, onda su to oni koji su se borili protiv ustaša, oni koji su se borili za slobodu i protiv onih koji su masovno ubijali manjine u NDH", rekao je Zurof.

Zurof je podsetio da je Hrvatska bila podeljena između ustaša i onih koji su se borili protiv njih i svakome s imalo morala i inteligencije trebalo bi da bude jasno da su ustaše bile kriminalci, a ne heroji.

"Neverovatno je da se neko divi ljudima iz Handžar divizije, od kojih je gore teško zamisliti", naveo je ovaj čuveni "lovac na zločince".

Inače, Hasanbegović je poštovalac ustaškog lidera Ante Pavelića, negira antifašizam i Ustav Republike Hrvatske.

Dok su se u parlamentu lomila koplja oko njegovog izbora za ministra kulture, on je rekao:

"Vreme je da se ostavimo ideologija. Ovde nije reč o antifašizmu, nego o jugoslavenskom totalitarizmu. Antifašista je bio i Tito, i Staljin, i Pol Pot, i Paton. Ja govorim o totalitarizmu. Hrvatska je u savršenoj suprotnosti s jugoslovenskim totalitarizmom. Iza svih svojih reči stojim", rekao je Hasanbegović.

Naveo je i da je iz Drugog svetskog rata kao pobednik izašao jugoslovenski totalitarizam.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво