Protesti u BiH zbog zabrane hidžaba u javnim ustanovama

Širom BiH su, povodom Svetskog dana hidžaba, održane mirne protestne šetnje zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog saveta da zabrani nošenje verskih obeležja u pravosudnim institucijama.

"Moj hidžab - moj ponos", "Moj hidžab - moje pravo", "Ukidanje hidžaba je ukidanje identiteta", samo su neke od poruka ispisanih na transparentima koje su nosile žene tokom protestne šetnje u Mostaru.

Kako su navele, one na taj način iznose svoj stav o odluci kojom se zabranjuje nošenje hidžaba (marame) u javnim ustanovama i institucijama.

Direktorka Udruženja "Žene BiH" Azra Hasanbegović, iako ne nosi hidžab, podržala je proteste žena u njihovoj nameri da im se ne ukida pravo da nose marame.

"To je njihovo osnovno ljudsko pravo da se nose i oblače onako kako žele. To da im se zabrani nositi hidžab je apsurd, jer to nije versko obeležje. Verska obeležja su u mnogim kancelarijama i njih treba ukinuti", navela je Hasanbegovićeva.

Poslanica u Parlamentu Federacije BiH Selma Jakupović na protestnu šetnju je došla iz, kako je navela, revolta zbog raznih zabrana, navodeći kako zabranu hidžaba smatra zabranom slobode izražavanja.

"Ja sam za to da se ukinu verska obeležja u javnim institucijama, to je ono što treba, a ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju, što je sloboda izražavanja", istakla je Jakupovićeva.

U organizaciji Asocijacije mladih u saradnji sa Asocijacijom žena Medžlisa Islamske zajednice mirne šetnje za hidžab održane su i u Goraždu i Tuzli, javili su sarajevski mediji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво