Hrvatski "registar izdajnika"

Najava novog hrvatskog ministra Mija Crnoja da će zahtevati izradu registara izdajnika i agresora, što je podržao prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, nikog u Hrvatskoj ne ostavlja ravnodušnim, a kolektiv SKROZ, izrugujući se ministru, napravio je internet stranicu na koju se upisuju navodni "izdajnici".

Za kratko vreme na pomenutoj stranici upisano je preko hiljadu "izdajnika" među kojima je i funkcioner opozicionog SDP-a Peđa Grbin, koji je potom na svom Fejsbuk profilu kao razlog naveo to da je "izdajnik" zato što je "srbočetnički-unističko-udbaški-partizanski zločinac".

Grbin kaže da nije ni mislio, ni planirao upisivanje u registar "izdajnika", te da je bio uveren da će to ostati "jedna marginalna izjava jednog marginalnog čoveka" i tek "jedna nevažna crtica u istoriji suludih predloga sa kojima se hrvatska politička javnost susretala".

"Pogrešio sam, jer onog trenutka kada predlagač takvog registra postane ministar u Vladi Republike Hrvatske, kada iza njega stane parlamentarna većina pa onda još i prvi potpredsednik vlade, sa ovlašćenjima zamenika premijera, Tomislav Karamarko podrži takav registar, tada pitanje registra izdajnika postaje ozbiljan problem za demokratiju i građane ove zemlje", naveo je Grbin.

Peđa Grbin je, kako prenosi portal Indeks.hr, pozvao sve građane koji se ne slažu sa ovakvim predlozima i takvim vođenjem politike da posete stranicu "Registar izdajnika" na internetu i pridruže se popisu.

Grbin je zahvalio potpredsedniku vlade iz Mosta, Boži Petrovu, na odlučnom stavu da neće dopustiti takav registar i izrazio nadu da se u koalicijskom pregovaranju koje će očigledno uslediti, neće oko toga predomisliti.

Inače, u tekstu o zahtevima koje je najavio ministar Crnoja, Indeks piše da je reč o čoveku koji je od 2008. godine u penziji.

"Mijo Crnoja, po zanimanju policajac, rođen 1968. godine, koji ovih dana lupa o registru agresora, registru izdajnika i kakve bi filmove trebao da snima HTV, uredno je sa 40 godina otišao u penziju! A nije baš da mu fali koja ruka ili noga, pa da je invalid (makar danas ljudi i sa teškim telesnim manama mogu biti aktivni)", navodi se na Indeksu.

U biografiji Crnoje je zapisano da je bio dve godine policajac, ali i da je četiri godine u Albaniji proveo kao šef Službe bezbednosti u hrvatskoj ambasadi u Tirani, a potom i u Mostaru.

"Čovek koji sa 40 odlazi u državnu penziju, a nema tešku bolest ni potpuni gubitak radne sposobnosti (a onda sigurno ne bi mogao obavljati posao ministra!) je neradnik i društveni parazit", naveo je Indeks.

Autori registra u objašnjenju svoje internet-akcije kažu:

"Svjesni teške gospodarske situacije u kojoj se zemlja nalazi, odlučili smo pomoći ministru, a time i proračunu te registar kreirati sami i to na dobrovoljnoj osnovi. Tako ne samo da smo ubrzali identificiranje izdajnika već smo Ministarstvo i ostale institucije države spasili muke provođenja postupaka javne nabave i ostalih zakonom propisanih gnjavaža".

Odmah po aktiviranju sajta (registar-izdajnika.org) masovno su počeli da se registruju "izdajnici" dobrovoljci tj. dragovoljci. Evo nekoliko tipičnih slučajeva (samo)prijavljivanja:

 - Levak sam, nisam išla na veronauku, učila sam ćirilicu, ne pratim papu na Tviteru, zgodni su mi Srbi, mislim da više volim ovu zemlju nego ljude koji žive u njoj".

- Izdajnik sam jer ne mrzim druge i drugačije. Izdajnik sam jer ne želim da moja zemlja izbacuje obitelji na ulicu. Izdajnik sam jer ne želim biti u HDZ-SDP-u radi osobnih interesa. Izdajnik sam jer ne želim sudjelovati plaćajući 5% ili 10% kako bi dobio posao za svoju tvrtku na nekom od tendera.

- Izdajnik sam zato što nosim bradu, a oba roditelja su mi Hrvati. Bojim se da sam zapravo četnik, i pozivam vlast da to ispita.

- Neki dan sam jeo Eurokrem, ali samo sam liznuo sa žlice, majkemi! A kad idem na put ja se pakujem, a ne pakiram. Joj zaboravih, na izborima odem glasat a ne glasovat!

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво