Pupovac: Nova hrvatska vlada ne spominje manjine

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže za RTS da posle prvog obraćanja Saboru premijera Tihomira Oreškovića ne može da bude zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regionu.

Milorad Pupovac je u intervjuu RTS-u rekao da je Hrvatska dobila vladu čiji program ne spominje manjine, niti obavezu koju hrvatska vlada ima prema problematici povratka, obnove, ostvarivanju manjinskih prava i participaciji manjina u vlasti.

"To je prva vlada od 2006. koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtoazne rečenice mandatara tokom predstavljanja programa", naglasio je Pupovac.

Predsednik Srpskog narodnog veća istakao je da je pozitivno ono što potpredsednik vlade Tomislav Karamarko govori o potrebi saradnje sa zemljama u regionu.

"Sa onim što piše u programu, gde ne piše Srbija, već istočno susedstvo, a spomenute su neke druge zemlje, ne znam kako će to izgledati", napomenuo je Pupovac.

Prema njegovim rečima, situacija nije dobra kada je reč o ljudskim pravima.

"Svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog veća govore o porastu govora mržnje, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, što je najdrastičniji primer sa ćirilicom i medijskim pozivima na linč. Nadamo se da će se to promeniti", rekao je Pupovac.

Naveo je da su prve poruke pojedinih ministara oko popisa "izdajnika" i negiranja antifašističke tradicije poprilično unele nemir među predstavnike srpske zajednice.

"Državno tužilaštvo bi po službenoj dužnosti trebalo da reaguje kada se poziva na nasilje, mržnju i to je stvar koji treba razvijati. Tek kad druge NVO reaguju, onda se nešto dogodi, ali inače rezultata nema", zaključio je Pupovac.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво