Читај ми!

Ostavka Gruevskog stigla u Sobranje

Predsednik Sobranja Trajko Veljanovski potvrdio je da mu je danas dostavljena ostavka premijera Nikole Gruevskog, saopšteno je iz njegovog kabineta. Na čelu prelazne vlade biće generalni sekretar partije VMRO-DPMNE Emil Dimitriev.

Trajko Veljanovski je naveo da će postupiti u skladu sa ustavom i zakonom kao i Dogovorom iz Pržina koji su letos potpisale četiri vodeće stranke u Makedoniji o načinu za izlazak iz političlke krize.

Predsednik Sobranja je izrazio nadu da će politički lideri Makedonije "uspeti da prevaziđu izazove u funkciji daljeg demokratskog razvoja zemlje".

"Verujem da će u predstojećem periodu biti napravljen još jedan kroak napred u ispunjavanju Sporazuma kako bi dodatno stabilizovali situaciju u zemlji", istakao je Veljanovski.

Nikola Gruevski je sinoć saopštio da danas podnosi pisanu ostavku predsedniku Sobranja koja stupa na snagu 100 dana pre datuma za koji su zakazani izbori.

Njegova ostavka u skladu je sa dogovorom koji su letos potpisali lideri opozicione SDSM i vladajuće VMRO DPMNE i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA) uz posredovanje EU i SAD.

Taj dogovor predviđa niz zakonskih i institucionalnih promena, kao i da 100 dana pre izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. 

Prelaznu vladu do novih izbora predvodiće generalni sekretar vladajuće VMRO-DPMNE Emil Dimitriev, odlučio je sinoć Centralni komitet te stranke, ali će ličnost sa kojom će vladajuća partija nastupiti na sledećim izborima ostati Nikola Gruevski.

U Skoplju danas boravi i evropski komesar Johanes Han koji će podsetiti sve strane na dogovor iz Pržina, po kojem je do 24. aprila neophodno obezbediti uslove za kredibilne izbore.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се