Izetbegović: Kosovo nećemo priznati u dogledno vreme

Odnosi sa susednom Srbijom su sve bolji, a Bosna i Hercegovina u dogledno vreme neće priznati nezavisnost Kosova, ocenio je bošnjački član u Predsedništvu BiH Bakir Izetbegović.

"Ne verujem da ćemo priznati Kosovo u dogledno vreme", rekao je Izetbegović i objasnio da je to i prognoza ministra spoljnih poslova BiH Ivana Crnadaka, jer, kako je rekao, "postoji snažan otpor političara iz RS pa i od člana Predsedništva gospodina (Mladena) Ivanića". Bez Ivanića, podsetio je Izetbegović, to nije moguće uraditi.

"Što se tiče bezviznog režima, mi ga nemamo ni sa nekim zemljama koje smo priznali pre 20 godina i koje su priznale nas. Nećemo moći uraditi stvar s bezviznim režimom, ali možemo jako olakšati izdavanje viza. One bi mogle da se izdaju i u Skoplju i u Beogradu i na tome se radi, da se ta procedura olakša i pojednostavi tako da se ostvari intenzivna komunikacija jer u ovom času trpi i naša i njihova privreda zbog te usporene komunikacije", naveo je Izetbegović.

Iako su odnosi između BiH i Srbije sve bolji, Izetbegović je naveo da je u proteklom periodu bilo određenih kriza, koje su uspešno prevaziđene.

"Jedna teška kriza je bila u vremenu incidenta koji se desio u Srebrenici, ali smo je prevazilazili. Mislim da smo je u velikoj meri prevazišli. Nakon toga je gospodin Vučić dolazio par puta u BiH, poslednji put u Srebrenicu. Očigledno imamo želju srpske strane da se odnosi popravljaju. Mi ćemo odgovoriti tako. Naravno, još uvek je to sve većinom na nivou reči, ali u jednoj od božjih knjiga stoji 'prvo beše reč'. Svemu prethodi dobra ili loša reč. Ovaj put su to dobre reči i mislim da će ih pratiti dobri i pozivni procesi", ocenio je Izetbegović za agenciju Anadolija.

Zajednički projekti zemalja regiona poput Jadransko-jonskog auto-puta jesu vrlo realna stvar, smatra Izetbegović.

"Ne može ovaj deo Evrope ni postati delom uređenog sistema sa ovakvom infrastrukturom. Dakle, gradiće se aerodromi, energetski objekti, gradiće se železnice, luke, auto-putevi, sistem brzih puteva, i to će podići građevinsku operativu i u njoj zaposliti stotine hiljada ljudi u građevinskoj operativi, a ona za sobom povlači skoro stotinu drugih grana industrije", objasnio je Izetbegović.

"Moćnici u RS brane sebe"

Izetbegović smatra da nedavnom odlukom o prekidu saradnje Republike Srpske sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) "moćnici u RS brane sebe."

"Neću izmisliti toplu vodu, to je već etabliran stav u javnosti da moćnici u RS brane sebe na pitanjima hapšenja ratnih zločinaca, a u stvari žele da zaustave sistem kojeg se boje da će jednog dana pokucati na njihova vrata pa ih pitati otkud im neke vile u Beogradu, otkud im ogromna imanja, gde su nestale stotine miliona maraka iz banaka koje se urušavaju u Republici Srpskoj.

Jedno vreme je tamo išlo dosta dobro, rekao i kao primer naveo prodaju Telekoma.

"Uzeti su krediti, povećane su plate u raznim segmentima, a sad to sve ide unazad, narod je sve siromašniji, sve teže živi", naveo je Izetbegović.

Uskoro će, predviđa, taj isti narod početi da se pita otkud nekim ljudima čije su plate par hiljada maraka – par miliona evra, kako su došli do toga.

"Neće to pitati samo narod, pitaće i tužilaštvo i zato je cilj zaustaviti tužilaštvo, učiniti ga nefunkcionalnim, učiniti ga nenadležnim u delu Bosne i Hercegovine gde žive ti politički moćnici", zaključio je Izetbegović.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 18. dec 2015, 19:37) - anonymous [neregistrovani]

Pa i CG je priznala Kosovo i pored velike srpske manjine

...pa Srbijancima ne smeta da idu na ljetovanje, da imaju diplomatske odnose sa CG, i ne traže entitet ili nekakvu republiku.

(petak, 18. dec 2015, 18:48) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Priznanje

Veci deo price gosdpodina su,po meni,standardne politikantske price,koje se koriste sirom bivse SFRJ.Ono sto je dobro u njegovom kazivanju je javno priznanje da bi,da nije RS,odmah priznali i zvanicno, nezavisnost Kosova.Pored toga izjavada nece,u dogledno vreme, priznati Kosovo,je jos jedno javno priznanje,da ce to sigurno uciniti ako se stvore uslovi.(Citaj,ako se RS natera na to,sto je nemoguce,ili ako RS prestane da postoji,sto je po meni takodje nemoguce).Hvala mu na iskrenom priznanju o pravcima njegove politike.

(petak, 18. dec 2015, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Niko ne valja

Mi smo cudan narod,bilo ko sta da kaze,mi imamo uvek primedbu.

(petak, 18. dec 2015, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Pričala je i Makedonija Kosovo...

...a ima problema sa tim istim Albancima. Što ne bi i BiH?

(petak, 18. dec 2015, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

cuh

Sasvim jednostavno,republika srpska je nase kosovo.

(petak, 18. dec 2015, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

Obostrani interes

Rukovodstvo iz RS ne dopušta priznanje iz solidarnosti sa Srbijom, dok rukovodstvo Federacije ne insistira na tome iz straha da bi to bio primer Republici Srpskoj šta treba raditi ako želi samostalnost.

(petak, 18. dec 2015, 15:46) - L53 [neregistrovani]

da da

Da li nece ili ne sme ...pitanje je sad

(petak, 18. dec 2015, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

Ma, da

sreca je ipak sto to neodlucje on (vec bi davno bilo priznato ).

(petak, 18. dec 2015, 14:16) - zarko frankfurt [neregistrovani]

Da postuje Svako Svoje!

Uz tu parolu ja bih pohvalio g.Izetbegovica i njegovu izjavu i svidja mi se sto saradjuje sa g.Vucicem i mogli bi kao dva lidera da pokrenu region Zapadnog Balkana tako nas nazalost zovu u Evropi

(petak, 18. dec 2015, 12:21) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Izetbegovic

dobro zna da bez saglasnosti Republike Srpske priznanje ne moze da se sprovede.Dobro zna da dok je Republike Srpske toga nece ni biti ali se nada da ce ona jednog dana nestati.To je to "dogledno vreme" ali se vara, do toga nikad nece doci.