Uhapšen Svetozar Marović, određeno zadržavanje do 72 časa

Bivši predsednik Državne Zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović uhapšen je jutros oko devet sati po nalogu Specijalnog tužilaštva. Posle saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Marović, koji je predsednik Političkog saveta DPS-a, u trenutku privođenja se nalazio u Podgorici. On je posle saslušanja negirao krivicu koja mu se stavlja na teret.

"S. M. je danas, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način", saopšteno je nakon hapšenja iz Tužilaštva.

Na vest o hapšenju Marovića reagovali su državni funkcioneri i predstavnici političkih partija u Crnoj Gori. 

U pritvoru se već nalaze Marovićev sin Miloš, brat Dragan Marović, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović.

Specijalno tužilaštvo je pre mesec dana izdalo nalog za hapšenje Miloša Marovića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje 26.000 kvadrata neurbanizovanog placa u Budvi, čime je Opštini naneta šteta u iznosu od 1.400.000 evra.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nagovestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na Jazu i TQ Plaza.

"Tužilaštvo veruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe", rekao je tada Katnić.

Svi ključni akteri "Budvanske afere" priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun Opštine Budva i države u nekoliko odvojenih postupaka.

Oni su pod optužbom za zloupotrebu službenog položaja u aferi TQ Plaza i izgradnji koncertnog platoa na Jazu. Na spisku su: bivši predsednik Opštine Budva Lazar Rađenović, nekadašnji potpredsednik te opštine Dragan Marović, premijerov savetnik Aleksandar Tičić, direktor budvanskog Vodovoda i nekadašnji potpredsednik Opštine Milenko Medigović, Novak Klisić, Đorđe Pavlović i izvršni direktor "Gugi komerca" Dragoljub Milovanović i još nekoliko opštinskih službenica. Sumnja se da ja u ta dva slučaja Budva oštećena za oko 10 miliona evra.

Policija je 30. novembra podnela krivičnu prijavu protiv Lazara Rađenovića zbog sumnje da je član kriminalne grupe koja je tokom izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda nanela štetu opštini. Krivičnom prijavom je obuhvaćeno još šest osoba i tri firme kojima su rukovodili.

Oni su, kako se sumnja, svojim nezakonitim radnjama, koje su preduzeli u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, naneli štetu Opštini Budva skoro 8.000.000 evra, naveli su ranije iz policije.

Svetozar Marović, koji je predsednik Političkog saveta crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista, nije nedavno prisustvovao sednici tog tela, a na tu funkciju je izabaran u junu ove godine.

Marović je sve vreme postojanja DPS-a važio za stranačkog ideologa i stratega njene dugoročne politike.

Svetozar Marović je ranije bio predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a pre toga obavljao je više političkih funkcija u Crnoj Gori. Dugi niz godina bio je predsednik crnogorskog parlamenta.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво