Telegram: Mirko Rašković za vreme rata špijunirao Srbe

Bivši član Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Mirko Rašković za vreme rata u Hrvatskoj na kninskom području prikupljao je za hrvatsku stranu podatke o političkom i vojnom stanju srpske strane, navodi se u dokumentu hrvatske bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) koji je objavljen u nedeljniku "Telegram", prenose hrvatski mediji.

Dokument nema oznake tajnosti, a potpisao ga je tadaššnji direktor SOA i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, navodi Index.hr.

Upravo taj dokument bio je osnov za Rašškovićevu penziju ratnog veterana.

Objava dokumenta je važžna, jer se Karamarko sve do nedavno branio tvrdnjom da nikada nije potpisao uverenje o Rašškovićevom ratnom putu.

U HDZ-u danas ne demantuju objavljeni dokument i Karamarkov potpis, ali tvrde i da dokument nije smeo da bude objavljen, navodeći da je reč o pitanju koje ulazi u prostor sadržžaja obavešštajne delatnosti o kojem se ne možže govoriti otvoreno kao o ostalim sadržžajima, prenosi Index.hr.

"Ko je što potpisao u ovom trenutku i u ovom slučaju nije presudno, jer potpisao je onaj ko je po svojoj nadležžnosti to trebalo i morao da potpiše. Presudno je ovde da li je neko u odsudnom trenutku radio za Hrvatsku ili protiv nje. Ovde je reč o tome da neko obavešštajnu delatnost u proššlosti i hrabrost i lojalnost jednog čoveka prema Hrvatskoj držžavi jeftino koristi u dnevno političke svrhe", navode iz HDZ.

"HDZ i njen predsednik u tome ne žžele učestvovati, a mole medije da dobro provere činjenice i da ne donose zaključke na osnovu zlonamernih konstrukcija", odgovaraju iz HDZ na pitanje novinara Indexa.

Index podseća da je iznenađenje nedavnih stranačkih konsultacija kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović bio upravo budući poslanik u hrvatskom parlamentu SDSS-ov Raššković.

Na Pantovčak je stigao nakon stranačkog predstavnika Milorada Pupovca, a predsednici Hrvatske požžalio se na ucene i pritiske iz svoje stranke, i zatražžio zaštitu.

Odmah posle konsultacija, predsednik SDSS Vojislav Stanimirović rekao je da ne isključuje mogućnost da se pravi razlog krije u Rašškovićevom ratnom putu.

"Tačnije, reč je o uverenju kojim je ostvario vojnu penziju, a koje je navodno potpisao upravo prvi čovek desne koalicije, nekadaššnji ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko", rekao je Stanimirović.

Karamarko je to opovrgao, tvrdeći da nije niššta slično potpisao.

Naime, za Rašškovića se oduvek pričalo da je veteransku penziju dobio zbog zasluga koje je u ratu odradio za hrvatsku stranu. Penziju je dobio na osnovu Karamarkovog potpisa.

Raššković je podneo ostavku na funkciju zamenika ššibensko - kninskog žžupana iz redova manjina i istupio je iz SDSS-a, podseća Index.

Raššković za sada ne žželi da da svoje poverenje ni Zoranu Milanoviću ni Karamarku.

Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac je u razgovoru za Index odlučio da se suzdržži od izjava u ovom slučaju, pa nije hteo da komentariše objavljeni dokument SOE.

Upravo je Pupovac početkom ove sedmice tvrdio da "postoje ozbiljne indicije da je reč o organizovanoj pljački SDSS-ovog mandata i da bi to institucije trebalo da istražže".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво