Читај ми!

Migranti blokirali granični prelaz Bregana sa Slovenijom

Više od 300 migranata blokiralo hrvatski granični prelaz Bregana sa Slovenijom. Konvoji vojnih vozila Mađarske raspoređeni na granici sa Hrvatskom gde je Mađarska postavila i čelična vrata. U pripremi je i postavljanje bodljikave žice. Vozovima i autobusima izbeglice iz Hrvatske kreću dalje ka Evropi. Stotinu izbeglica, kojima je bio blokiran ulaz u Austriju, uspelo da pređe južnu granicu te zemlje sa Slovenijom, protrčavši pored austrijskih policajaca.

22.30 - Više od 300 migranata u potpunosti je blokiralo hrvatski granični prelaz Bregana prema Sloveniji, javlja Večernji list. Više od 60 pripadnika interventne policijske brigade sa psima formiralo je "živi zid" ispred migranata, a slovenački policijski helikopter neprestano sa reflektorima nadleće to područje.

21.55 - Na železničku stanicu Botovo oko 18 sati stigao voz iz Tovarnika sa oko 1.500 izbeglica, koje je policija preusmerila na ilegalni prelaz s Mađarskom, objavili su hrvatski mediji. Na granični prelaz Baranjsko Petrovo Selo stigla nova kolona od 10 autobusa u kojoj se nalazi više od 600 izbeglica.

19.30 - Oko 100 izbeglica, kojima je bio blokiran ulaz u Austriju, uspelo je da pređe južnu granicu te zemlje sa Slovenijom, protrčavši pored austrijskih policajaca, prenosi Tanjug

18.30 -  U poslednja 24 sata preko prelaza Harmica u Sloveniju nije ušla nijedna osoba i okupljene izbeglice su očajne, javili su hrvatski mediji. Jedan muškarac se popeo na ogradu mosta i pretio da će se baciti u reku, javio je RTL.

18.25 - EU će sledeće sedmice pokušati da pronađe delotvoran način saradnje s Turskom, kako bi joj pomogla da se nosi s velikim brojem izbeglice i zaustavila izbeglički talas koji je preplavio Evropu, izjavila je hrvatska ministarka za spoljne i evropske poslove Vesna Pusić.

17.05 - Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova saopštila da je u Sloveniju iz Hrvatske ušlo 2.500 izbeglica, a da je samo sedmoro tražilo međunarodnu zaštitu, preneo je Tanjug.

16.00 - Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da je Hrvatska svojim postupcima "izneverila ne samo Mađarsku, već i Evropsku uniju". 

15.10 - Mađarske vlasti su postavile čelična vrata na svojoj strani graničnog prelaza sa Hrvatskom Baranjsko Petrovo Selo–Beremend, javljaju hrvatski mediji, prenosi Tanjug. U pripremi je i bodljikava žica.

13.05 - RTL navodi da je železnički saobraćaj prema Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj potpuno blokiran. 

12.50 - Austrija vraća migrante koji pokušavaju da uđu u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, piše Jutarnji list.

12.30 - Zbog najave lošeg vremena, u Tovarniku se gradi šatorsko naselje za izbeglice.  

11.50 - Ukupno 25.000 izbeglica ušlo u Hrvatsku od 16. septembra, saopštio hrvatski MUP. 

10.35 - Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala Hrvatsku da nove izbeglice ne šalje dalje, navode slovenački mediji.

09.15 - Na železničkoj stanici u Tovarniku čeka oko 3.900 ljudi. Po izbeglice krenuo voz koji će ih prevesti do granice sa Mađarskom.

Više od 300 imigranata u potpunosti je večeras blokiralo granični prelaz Bregana između Hrvatske i Slovenije, javio je zagrebački.

Taj list piše da su slovenački aktivisti koji podržavaju prolazak imigranata kroz Sloveniju došli do migranata i podstakli ih na taj potez, nadajući se da će zatvaranje tog glavnog graničnog prelaza biti dodatni pritisak na slovenačku policiju da ih propusti.

Uz povike "Otvorite granice", migranti su seli ili legli na put i na taj način zaustavili saobraćaj i nikome ne dozvoljavaju prolazak preko granice.

Na graničnom prelazu pravi je kolaps i formirana je kolona vozila duga već nekoliko kilometara, navodi Večernji.

Više od 60 pripadnika interventne policijske brigade sa psima formiralo je "živi zid" ispred migranata, a slovenački policijski helikopter neprestano sa reflektorima nadleće to područje.

Mađarske vlasti su postavile čelična vrata na svojoj strani graničnog prelaza sa Hrvatskom Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. U međuvremenu, Hrvatska preusmerava izbeglice na ilegalne granične prelaze.

Na železničku stanicu Botovo, kod Koprivnice, oko 18 sati je stigao još jedan voz iz Tovarnika, s između 1.400 i 1.500 izbeglica, koje je policija po izlasku iz voza preusmerila na ilegalni granični prelaz s Mađarskom.

Preko ovog prelaza, tokom poslednja dva dana, prešlo je najmanje 8.000 izbeglica, objavili su hrvatski mediji, prenosi Tanjug.

Migranti su bili razmešteni u 11 vagona i preusmereni na ilegalni granični prelaz udaljen dva kilometra od Botova.

Tokom noći se ne očekuju novi dolasci izbeglica vozom, ali nije isključeno da će stići autobusima, navodi Hina.

Nešto kasnije, na granični prelaz Baranjsko Petrovo Selo stigla je nova kolona od 10 autobusa u kojoj se nalazi više od 600 izbeglica i migranata koji su, posle ulaska u Hrvatsku privremeno bili u Tovarniku. Oni će u narednim satima prelaziti na mađarsku stranu.

Kako navodi Jutarnji list, tokom popodneva iz Belog Manastira otišle su i poslednje izbeglice, njih 23, koje su iz bivše kasarne gde su bili od četvrtka uveče, dovezeni do graničnog prelaza i ušli u Mađarsku.

Televizija N1, objavila je da su, posle dvodnevnog čekanja, na prelaz Harmica, nedaleko od Zagreba, sa slovenačke strane granice stigla dva autobusa koja su preuzela deo izbeglica. Očekuje se dolazak i drugih autobusa koji treba da preuzmu ostale izbeglice sa hrvatske strane.

Do popodneva u Sloveniju je, prema procenama policije, ušlo oko 2.500 izbeglica koje su većinom registrovane, dok je deo smešten u prihvatne centre.

Većina izbeglica ipak odlazi prema Austriji, koja ih je primila oko 100, uprkos najavama da će ih vraćati preko graničnog prelaza Šentilj, navodi N1.

Slovenačka Vlada odobrila je predlog ministarke odbrane Andreje Katič da vojska preuzme aktivniju ulogu u izbegličkoj krizi, javila je agencija STA. Vojska će ponuditi logističke kapacitete drugim državnim organima, dok će snage zadužene za civilnu zaštitu biti zadužene za postavljanje privremenih prihvatilišta za izbeglice, navodi slovenačka agencija.

Konvoj vojnih vozila u okolini Nađkanjiže 

Ranije danas je na jednoj od glavnih saobraćajnica u okolini mađarskog grada Nađkanjiže, u blizini granice s Hrvatskom, viđen je konvoj vojnih vozila, piše Jutarnji list.

Mađarska je nedavno završila postavljanje ograde duž granice sa Hrvatskom, duge 41 kilometar, a prethodno je mađarski ministar odbrane Ištvan Simičko pozvao jedan broj vojnih rezervista, dobrovoljaca, da pomognu zbog "velike izbegličke krize".

Rezervisti će biti pre svega zaduženi da popune vojne kasarne iz kojih su otišli vojnici trenutno angažovani na obezbeđivanju državne granice, a osim toga, njima mogu biti dodeljeni i drugi zadaci, prenosi MTI.

Istovremeno, "Slovenačke železnice" obustavile su u nedelju saobraćaj međunarodnih vozova na graničnim prelazima s Hrvatskom. Takođe, i "Hrvatske železnice" objavile su da je saobraćaj na granicama sa Srbijom i Mađarskom obustavljen.

U međuvremenu, policija austrijske pokrajine Štajerske počela je da odbija neke migrante koji pokušavaju da uđu u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, objavila je policija.

Međutim, večeras je oko 100 izbeglica, kojima je bio blokiran ulaz u Austriju, uspelo da pređe južnu granicu te zemlje sa Slovenijom, protrčavši pored austrijskih policajaca u Špilfeldu, rekao je jedan pripadnik policije. Nismo mogli da ih zadržimo, jer su nagrnuli u masi", dodao je on i priznao da nije bilo dovoljno policajaca da zaustave izbeglice kojima je ulaz u Austriju bio onemogućen zato što nisu imali putne isprave, a nisu ni zatražili azil.

Isti izvor rekao je da se prema granici kreće još oko 700 migranata, koji će verovatno takođe pokušati da uđu u Austriju, javlja Indeks.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner rekla je ranije da je neshvatljivo da nije zabeležen gotovo nijedan zahtev za azil kod izbeglica koje su prošle kroz Hrvatsku i Sloveniju i kreću se prema Austriji i Nemačkoj.

Ministarka je upozorila da se evropska pravila o azilu "Dablin" odnose i na Hrvatsku i Sloveniju.

Od 16. septembra u Hrvatsku je do danas ušlo ukupno 25.000 izbeglica, i to uglavnom preko kukuruzišta i polja. Žarišna tačka izbegličke krize nesumnjivo je Tovarnik. "Ovde sam već 24 sata. Voleo bih da nastavim odmah, ali sve je zatvoreno. Razočaran sam, ovo nije Evropa kakvu smo očekivali", kaže izbeglica iz Sirije.

Zbog najave lošeg vremena, u Tovarniku se gradi šatorsko naselje predviđeno za prihvat 5.000 izbeglica.

Situacija na granici sa Srbijom je nepromenjena – sedam graničnih prelaza i dalje je zatvoreno, a otvoreni su samo Batrovci. Vozače teretnih vozila na tom prelazu očekuju višesatna čekanja. Zatvoreni su granični prelazi Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principivac, Principovac 2, Batina i Erdut.

U međuvremenu, vlada Islanda najavila je da će za ovu i sledeću godinu izdvojiti oko 16 miliona dolara za pomoć ljudima koji beže od rata u Siriji i da će prihvatiti oko stotinu ljudi godišnje.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво