Читај ми!

EU kritikuje Hrvatsku i Mađarsku zbog zatvaranja granica

Iz sedišta EU upućene su uzdržane kritike na račun Hrvatske i Mađarske zbog zatvaranja graničnih prelaza i onemogućavanja migranata da zatraže azil.

"Čuvanje granice ne uključuje sprečavanje migranata da zatraže azil, što je neotuđivo ljudsko pravo", rekla je u Briselu portparolka Evropske komisije Nataša Berto nakon što je zamoljena da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza Hrvatske, a ranije i Mađarske, prenosi Tanjug.

Kada je reč o Mađarskoj, portparolka je izjavila da su u EK zabrinuti zbog tretmana migranata i novih zakona kojima se ilegalan prelazak granice kažnjava zatvorom, te da su od tamnošnje vlade zatražili objašnjenje.

Berto je podsetila na jučerašnju poruku komesara Johanesa Hana da ograde i nasilje nisu rešenje, ali i primetila da Komisija nema zakonskog osnova da reaguje na ogradu koju je Mađarska podigla prema Srbiji, kao i na onu koju namerava da podigne prema Hrvatskoj, jer je obezbeđenje spoljnih granica stvar o kojoj odlučuju zemlje članice.

Nakon novinarske primedbe da će granica između Mađarske i Hrvatske predstavljati granicu između dve članice EU, Berto je objasnila da je to i spoljna granica Šengenske zone, u koju Hrvatska još nije primljena.

Portparolka je rekla da, uprkos tvrdnjama Zagreba da su preplavljeni izbeglicama, u Brisel do sada još nije stigao nikakav zahtev iz Hrvatske da im se uputi pomoć za njihovo zbrinjavanje.

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво