Dodik: Incko u kontinuitetu ruši Dejtonski sporazum

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "nije ovlašćen" da određuje da li RS ima pravo na referendum, jer to nije njegov mandat. Dodik kaže da je visoki predstavnik zadužen da tumači Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da tumači Ustav.

Reagujući na Inckove tvrdnje, iznete u izveštaju Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Ban Kimunu da je organizovanjem referenduma o državnom pravosuđu RS krši Dejtonski sporazum, predsednik RS je ocenio da "visoki predstavnik u kontinuitetu ruši taj sporazum", prenosi Beta.

"Dokaz za to je činjenica da se poziva na pravo da tumači Dejtonski sporazum, iako za to nema pravo. Nije ovlašten ni da tumači vojni deo sporazuma, kao ni mnoge druge njegove delove i anekse", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum su "nasiljem" menjali visoki predstavnici, ali je sada "ta faza završena".

"Iskreni predstavnici međunarodne zajednice i oni koji poznaju situaciju u pravosudnim institucijama na nivou BiH kažu da su to otuđeni centri moći i da ni u jednoj zemlji ne postoji ovako nakaradan pravosudni sistem", naveo je Dodik, obrazlažući odluku da se u RS održi referendum o daljem postojanju Suda i Tužilaštva BiH.

Juče je saopšteno da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obavestio generalnog sekretara UN i Savet bezbednosti UN "da vlasti Republike Srpske krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organizovanja referenduma o pravosudnim institucijama BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво